Putins hot: ”Kommer att leda till fruktansvärda konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Putin har i sitt tal till nationen hotat med alla tänkbara militära motåtgärder om väst kommer till ukrainsk undsättning. Det ska tolkas som att den ryske ledaren är beredd att använda kärnvapen, menar Rysslandsexperter.

I talet poängterar president Vladimir Putin att Ryssland är en av världens mäktigaste kärnvapenmakter.

– Ingen ska ha den minsta tvekan om att en direkt attack mot vårt land kommer att leda till nederlag och fruktansvärda konsekvenser för alla potentiella angripare, säger Putin.

Kriget i Ukraina

Ryssland förfogar i dag över 6000 kärnvapen, enligt Rysslandsexperten Martin Kragh.

– Vad Putin menar är att han även är beredd att använda kärnvapen. Vad han exakt är kapabel till kan vi bara spekulera om. Men han har lagt det kortet på bordet, säger Martin Kragh.

Västländerna har sedan tidigare sagt att man inte tänker gå in med militära styrkor i Ukraina. Just nu handlar det om andra motåtgärder som sanktioner, fördömanden och isolering av Ryssland.

Rysslandsexperter överens

Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, bedömer även hon att Putin är beredd att ta till kärnvapen.

– Jag vill notera från talet att Putin faktiskt hotar med kärnvapen om någon annan skulle lägga sig i, säger hon i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

– Han säger att om någon funderar på att lägga sig i så kommer det att mötas med ”något som ni aldrig mött i er historia”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ser det däremot som osannolikt att kärnvapen verkligen kommer att användas i det här läget.

–Det ligger i Rysslands intresse att använda hotet om kärnvapen som en strategisk avskräckning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet