Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är den, zombie-drogen!”, säger en av de utsatta missbrukare beroende av de syntetiska blandningarna. SVT Nyheter har fått de medverkandes godkännande till medverkan i klippet. Foto: Domenico Mariotti

Italien tillsätter krisgrupp mot fentanyl: ”Annars kommer det bli en katastrof”

Publicerad

Läkemedlet Fentanyl har sen 2018 tagit över 250 000 liv i USA. Nu varnar italiensk underrättelsetjänst för att maffian ser Europa som nästa stora marknad för drogen. Samtidigt sprider sig också drogen tranq, som har förödande effekter.

– Alla EU:s politiker borde komma hit och se med egna ögon vad som sker, säger volontären och psykologen Simone Feder.

Italiens regering höll nyligen presskonferens i Rom för att slå larm om rapporterna från underrättelsetjänsten.

Både Camorran och världens mäktigaste brottssyndikat, den kalabresiska maffian ’Ndranghetan, visar ett ökat intresse för att ta Fentanyl på bred front till Europas drogmarknad.

Fentanyldöden

Beväpnade langare övervakar

I Milanoförorten Rogoredo pågår drogförsäljningen dygnet runt. Hit kommer missbrukare och langare från hela norra Italien för att sälja och köpa narkotika.

Skogen bakom järnvägsspåren kallas ”drogskogen” och kontrolleras av beväpnade langare. Bara missbrukare och polis vågar ge sig in där.

– Det är alltid här i Rogoredo man först kan se varningssignalerna. De så kallade zombiedrogerna är här nu i Europa och kommer att breda ut sig, säger psykologen och volontären Simone Feder till SVT:s team på plats.

Stora öppna sår – riskerar amputation

Det senaste året har allt fler av missbrukarna fått stora öppna sår som lett till vävnadsdöd och amputationer. En man visar fram sin arm med kraterliknande ärr. Han riskerade amputation men läkarna lyckades rädda hans arm och hand.

– Vi måste höja varningsflaggan för fentanylet. Men också för xylazinet, tranq som det kallas. Det är egentligen ett lugnande medel som veterinärer använder för stora djur och effekterna är förfärliga, säger Simone Feder.

Europol säger att man inte sett ett ökat inflöde av Fentanyl i Europa som helhet. Enligt EU:s narkotikabyrå har beslag av blandningar som innehåller tranq dock gjorts i Baltikum.

Läkaren Riccardo Gatti, huvudansvarig vid regionen Lombardiets missbruksråd, har länge varnat för Fentanyl och liknande droger. Han vill se samordnade insatser på EU-nivå – omedelbart.

– Det är Xylazin, tranq, som orsakar de här såren. Vi kommer att se allt fler syntetiska färdigblandade droger på marknaden. Följderna riskerar att bli oerhörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet