Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi såg skytten på skolgården” – hör eleverna berätta om skolskjutningen. Foto: Reuters

En död efter skjutning på skola i Finland

Uppdaterad
Publicerad

En 12-årig pojke har gripits efter en pojke avlidit och två flickor skadats i en skottlossning på en skola i Finland. I förhör uppger den misstänkte att motivet bakom skolskjutningen ska ha varit mobbning.

En 12-åring har gripits efter att ha skjutit tre andra jämnåriga barn på en skola i Vanda utanför Helsingfors i Finland.

– En person i sjätte klass har avlidit. Två personer är allvarligt skadade, säger polischef Ilkka Koskimäki på en pressträff.

Skolskjutningen i Finland

Under onsdagen meddelade polisen att mobbning ska ha varit motivet bakom dådet, skriver polisen i ett pressmeddelande. Den misstänkte pojken ska ha sagt i förhör att han har mobbats, något som styrkts med uppgifter från förundersökningen.

Barn sprang över gården

Det var vid niotiden på tisdagsmorgonen som polisen larmades om skottlossning vid Viertolaskolan. Ett vittne som arbetade i närheten av skolan berättade för Iltalehti att han hörde skott från skolan.

– Jag förstod inte först att det var en pistol. Sedan hördes ett hemskt skrik och flera barn sprang över gården.

Ett stort polispådrag inleddes på skolområdet, som också spärrades av. Skottlossningen ägde rum inne i skolans lokaler.

Den misstänkte gärningspersonen greps mindre än en timme senare till fots vid en busskur några kilometer från skolan. På sig hade han ett handeldvapen, som ägs av en nära släkting, men gripandet ska ha gått lugnt till enligt polisen.

Den misstänkta ska ha erkänt gärningen i förhör.

– Det finns inga andra misstänkta för skjutningen, säger polisen under en pressträff.

Den misstänkta kommer inte att åtalas

Viertolaskolan är en grundskola i stadsdelen Bäckby och har omkring 800 elever. Under flera timmar tog både elever och lärare skydd inne på skolan. Sari Laasila, rektor för Viertolaskolan, uppgav under tisdagen vid 11-tiden lokal tid till SVT Nyheter att situationen på skolan är över.

– Nu är alla lugna och i säkerhet.

Brottsrubriceringen är ett mord och två mordförsök. Eftersom den misstänkte skytten bara är 12 år gammal är personen dock inte straffrättsligt ansvarig och kommer därför inte att åtalas.

Hela Vanda flaggade på halv stång under tisdagen efter dådet.

Se hela SVT:s livesändning här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En elev har dött efter skolskjutningen i Finland. ”Helt ofattbart”, säger YLEs Åsa Thorén. Foto: Markku Ulander/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Finland

Mer i ämnet