Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jublet när Dart-sonden kraschar in i asteroiden: ”Detta är helt galet” Foto: SVT

Så kan forskarna stoppa asteroider – innan de når jorden

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals asteroider cirkulerar i rymden och kan vara potentiella hot för vår planet. Nasa har tidigare lyckats krascha en farkost in i en liten asteroid och på så sätt rucka dess bana. Nu hoppas forskare att metoden ska kunna förhindra kollisioner mellan hotande asteroider och jorden i framtiden.

För två år sedan gjorde Nasa ett stor vetenskapligt genombrott när de lyckades kollidera med en asteroid 11 miljoner kilometer från jorden. Efter att ha färdats genom rymden i ett år nådde rymdsonden Dart sitt mål: asteroiden Dimorphos.

Forskare och journalister från hela världen följde sändningen från den kamera som var monterad på Dart-sonden när den kolliderade med asteroiden.

– Jag grät och hoppade av glädje. Det är otroligt, säger Patrick Michel, astrofysiker, i Vetenskapens värld: Hotet från asteroiderna.

Vetenskaplig milstolpe

Asteroiden slogs ur sin omloppsbana och för första gången någonsin hade människan lyckats påverka en himlakropps bana.

Forskarnas plan är att samma teknik ska kunna användas för att avvärja asteroider som skulle kunna utgöra hot för jorden.

Nytt utmanande uppdrag

Nästa steg är att skicka rymdsonden Hera till asteroiden för att undersöka effekterna av kollisionen. Men det uppdraget kommer bli ännu svårare att genomföra, enligt forskarna.

– När man vill flyga väldigt nära asteroidens yta kan man inte kontrollera farkosten från jorden längre. Det kräver att systemen ombord kan manövrera av sig själv för att placera kamerorna precis där vi vill ha dem, säger projektledaren Ian Carnelli.

HERA-sonden ska skickas ut i rymden i oktober 2024 och väntas nå fram till sitt mål efter ungefär två och ett halvt år.

Se Vetenskapens värld: Hotet från asteroiderna på SVT Play eller på SVT 2 måndag 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.