Kanelsnäckor med äpple
Ingredienser
Smörstekta äpplen
- 3stäpplen
- 20gsmör
- 45gströsocker (½ dl)
- 4gkardemumma (½ msk)
Vetedeg
- 275gmjöl (4 ½ dl)
- 250gmjölk (2 ½ dl)
- 25gjäst
- 275gvetemjöl (4 ½ dl)
- 3 gsalt (½ tsk)
- 7gkardemumma (1 ½ msk)
- 100gsmör, rumstemperatur
- 110gströsocker (1 ½ dl)
Kanelfyllning
- 100gmandelmassa
- 150gsmör, rumstemperatur
- 45gströsocker (½ dl)
- 17gkanel (2 msk)
Så lagar du
1. Smörstekta äpplen: Skala och tärna äpplena i lagom stora tärningar, bryn i smöret tillsammans med strösocker och kardemumma i några minuter och ställ åt sidan.
2. Vetedeg: Blanda hälften av mjölet, mjölk och jäst först, låt det gå ihop till en slät deg. Blanda i resterande ingredienser och låt gå på medelhastighet i din matberedare i cirka 10 min, tills degen börjar bli glansig på ytan. Låt vila 10 min.
3. Kanelfyllning: Blanda mandelmassa med lite i taget av smöret och blanda sedan i strösocker och kanel, blanda till en slät fyllning.
4. Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut en smal avlång sträng av vetedegen.
5. Stryk ut ett lagom tjockt lager kanelfyllning, strö över äpplena och rulla ihop till en rulle. Dela bullarna i lagom stora bitar och lägg i en bakform.
6. Låt jäsa under duk i cirka 1,5–2 timmar.
7. Pensla med ägg och strö över mandelsplit och pärlsocker. Sätt in bullarna mitt i ugnen på 220 grader och sänk värmen direkt till 200 grader och grädda i ca 8–9 minuter.