Tortilla

Nybakade tortillas i en handduk

Publicerat:

Tillagningstid:

Tortilla är grundstenen i det mexikanska köket och äts såväl till frukost som lunch och middag. Skillnaden mellan vetetortilla och majstortilla är förutom smaken också konsistensen. Med sitt gluten blir vetetortillan lite mjukare och mer följsam vilket gör att den till exempel är lättare att använda när man gör enchiladas eller andra rullar.

Ingredienser

16portioner

 • 4dl
  fint vetemjöl
 • 3dl
  kokhett vatten
 • 2msk
  olivolja
 • ½tsk
  salt

Så lagar du

1. Börja med att blanda samman mjöl och hett vatten med en träslev i en större bunke. Tillsätt olivolja och salt och arbeta samman till en deg.

2. Täck med plastfilm och låt vila i 15 minuter i rumstemperatur tills degen är smidig och elastisk.

3. Knåda degen på lätt mjölat bakbord i cirka 5–10 minuter, forma degen till en boll, täck över med ren kökshandduk eller plastfilm och låt vila ytterligare 30 minuter.

4. Dela degen i 16 bitar. Forma till runda bollar och kavla eller pressa ut bollarna tills du har riktigt tunna tortillas.

5. Grädda tortillan i en torr och het gjutjärnsstekpanna i cirka 30 sekunder på varje sida.

6. Lägg tortillan på en tallrik täckt med kökshandduk. Vik över handduken och täck gärna över med ett grytlock. Resterande tortillas lägger du sedan ovanpå den första för att skapa en tortillahög. På så vis kommer värmen i tortillahögen fortsätta att tillaga tortillan på insidan vilket gör den mjuk och fin utan att du behöver grädda den för länge i stekpannan och riskera att den blir hård.

Tips

De tortillor som inte serveras samma dag kan packas in i kökshandduk och förvaras i kylskåp där de håller cirka 3–4 dagar. Värm upp dem i en stekpanna före servering så blir de mjuka igen.

Det går också bra att frysa tortillan.

Dela det här receptet med dina vänner!