Yoshiro Mori ber om ursäkt för sin kommentarer. Foto: Bildbyrån

Avgångskrav mot OS-chef efter sexistisk kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar runt chefen för organisationskommittén bakom sommarens Tokyo-OS, 83-årige Yoshiro Mori. I ett möte med den japanska olympiska kommittén uttryckte han sig sexistiskt och nu höjs röster för att han ska avgå.

– Det var slarvigt av mig och jag vill be om ursäkt, säger han till den japanska tidningen Mainichi.

Det var i ett möte med den japanska olympiska kommitténs styrelse som den tidigare premiärministern Yoshiro Mori uttryckte sig sexistiskt.

– Om vi ökar antalet kvinnliga styrelseledamöter så måste vi se till att deras taltur är begränsad på något sätt. De har svårt att sluta prata, vilket är störande, sade han enligt tidningen Asahi.

Tokyo 2020

– I organisationskommittén har vi ungefär sju kvinnor, men alla förstår sin roll, fortsatte han.

”Det var olyckligt”

Efter att uttalandena blev kända har en hashtag som översätts till ”Avgå, Mori” trendat på japanska Twitter.

Den tidigare VM-guldmedaljören i judo, Kaori Yamaguchi, var med på samma möte som Mori. Hon kräver inte chefens avgång, men menar att uttalandet ytterligare skadar förtroendet för ett redan ifrågasatt Tokyo-OS.

– Det var olyckligt med tanke på hans ställning, säger hon.

”Jag har inte pratat så mycket med kvinnor”

I en intervju med tidningen kommenterade Mori sina uttalanden så här:

– Jag hade inte för avsikt att vara respektlös mot kvinnor. Jag anser att jag måste fullfölja mitt uppdrag, men om avgångkrav mot mig växer så kan jag vara tvungen att avgå.

Senare höll Mori en snabb presskonferens där han bad om ursäkt och kallade sina uttalanden för ”olämpliga”. Där sade han även att han inte tänker avgå.

– Jag överväger inte att avgå. Jag har jobbat hårt i sju år. Jag kommer inte att kliva av.

Då han fick frågan om han baserade sitt uttalande om att kvinnor pratar för mycket på möten på något svarade Mori så här:

– Jag har inte pratat med kvinnor så mycket på sistone så jag vet inte.

Japans OS-minister Seiko Hashimoto sade senare att ett eventuellt avsättande av Mori är en fråga för styrelsen för Tokyo 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet