Zlatan till attack mot jämförelse med damfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmannen Anders Svensson skulle få en bil. Rekordkvinnan Therese Sjögran skulle bli utan.

Nu ger sig Zlatan Ibrahimovic in i det omdiskuterade bilbråket.

– Damerna kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger han till Expressen.

Den svenske landslagsstjärnan går till hård attack mot jämförelsen mellan dam- och herrfotboll i en lång intervju i Expressen. Bakgrunden är den uppmärksammade bilaffären där Svensson hyllades på Fotbollsgalan och skulle prisas med en bil. Flera reagerade mot att Sjögran, som har fler landskamper än Svensson, inte fick något alls.

På en fråga svarade Ibrahimovic att han tyckte att Sjögran också skulle få en bil.

Fotbollsgalan 2013

Men det var då. Nu har Zlatan tröttnat på allt snack kring affären.

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare? Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård.

– Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt? Det är helt omöjligt! säger han. Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla. Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land, säger han.

PSG:s anfallsstjärna tycker det är att jämföra äpplen med päron när det kommer till herrfotboll och damfotboll. Dessutom är han upprörd över att Anders Svensson inte hyllas för sitt rekord.

– Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra. All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet, säger han till Expressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan 2013

Mer i ämnet