Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rostad lök, gräslök och sås är tre ingredienser man kan hitta på en kebab i Örebro – som inte följer Turkiets ursprungliga recept på dönerkebab. Foto: Simon Rehnström/SVT

Kebabmakare i Örebro om Turkiets EU-ansökan om dönerkebab: ”Svenskar vill ha sås”

Publicerad

Dönerkebab kan komma att bli varumärkesskyddad – i alla fall om Turkiet får som de vill.

– Jag vet inte om man ska ta det på allvar eller inte, är det verkligen en EU-fråga? Undrar Mansour Ibrahim, delägare till Berra Burra i Örebro.

För snart två veckor sedan rapporterade SVT att Turkiet vill EU-skydda sin dönerkebab. Med andra ord vill man hindra andra länder från att avvika från det ursprungliga receptet, vilket i Sverige exempelvis innebär sås som tillbehör.

SVT Örebro besökte Berra Burra's kebabrestaurang, driven av barnen till den anrika men nedlagda Bergslagsgrillen i Nora, för att ta reda på hur detta kan tänkas tas emot i Sverige om det godkänns.

– Turkarna gör det på sitt sätt med tjocka skivor kött, fett från grillen och kanske en tomatskiva. Vi gör det på ett annat sätt, svenskarna älskar ju sås, berättar Fadi Ibrahim, delägare till restaurangen.

Influenser från flera länder

Den svenska kebaben är däremot inte enbart turkisk, menar kollegan Mansour Ibrahim, utan det är lånat från flera länder.

– Kycklingen är populär i Mellanöstern och gyros kommer ju från Grekland, så det är en mer internationell mix i Sverige, berättar Mansour Ibrahim, delägare och bror till Fadi.

Om det här nu kan leda till arga miner från andra länder med anspråk på kebaben återstår att se.

– Jag tror att Grekland kan bli väldigt arga, säger Fadi Ibrahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.