Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar korrespondenten Tomas Thorén hur Turkiet vill att kebaben ska få skyddad status och vad det kan innebära. Foto: SVT/TT

Turkiet vill EU-skydda kebab – så ska den se ut

Uppdaterad
Publicerad

Den populära turkiska dönerkebaben kan få skyddad status. Om ansökan går igenom kan det innebära att kebaben blir annorlunda på restauranger runt om i Europa.

– Här i Turkiet är det otänkbart att äta dönerkebab med sås, säger Turkietkorrespondenten Tomas Thorén.

Likt italiensk napolitansk pizza, spansk serranoskinka, fransk champagne eller svensk Kalixlöjrom vill nu Turkiet att landets klassiska dönerkebab ska EU-skyddas.

– Man har ansökt om att det ska finnas väldigt specifika regler för hur tunna de här köttskivorna får vara, vad köttet ska bestå av och att det ska finnas en viss standard, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

”Kebaben har förändrats”

En av anledningarna till att Turkiet vill EU-skydda kebaben kan vara ekonomiska intressen, enligt Thorén.

– Men man säger i ansökan att det framförallt handlar om att man vill värna om traditionen, för ofta kan man se att kebaben har förändrats på vägen till Europa.

Om förslaget går igenom den tre månader långa processen skulle det innebära att det kommer att finnas en EU-standard för vad som får kallas dönerkebab. Något som restauranger då måste leva upp till.

Hör mer i videon ovan hur kebaben ska se ut – och konsekvenser som kan väntas komma med förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.