Likt italiensk napolitansk pizza, spansk serranoskinka, fransk champagne eller svensk Kalixlöjrom vill nu Turkiet att landets klassiska dönerkebab ska EU-skyddas.
– Man har ansökt om att det ska finnas väldigt specifika regler för hur tunna de här köttskivorna får vara, vad köttet ska bestå av och att det ska finnas en viss standard, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.
”Kebaben har förändrats”
En av anledningarna till att Turkiet vill EU-skydda kebaben kan vara ekonomiska intressen, enligt Thorén.
– Men man säger i ansökan att det framförallt handlar om att man vill värna om traditionen, för ofta kan man se att kebaben har förändrats på vägen till Europa.
Om förslaget går igenom den tre månader långa processen skulle det innebära att det kommer att finnas en EU-standard för vad som får kallas dönerkebab. Något som restauranger då måste leva upp till.
Hör mer i videon ovan hur kebaben ska se ut – och konsekvenser som kan väntas komma med förslaget.