Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En löneutveckling som gör att man vill och kan arbeta till pension, det är ett av kraven som Evelina Persson, akutsjuksköterska, tycker är viktigast. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Simon Rehnström

Vårdförbundet manifesterade i Örebro: ”Kräver skäliga villkor”

Publicerad

På grund av den pågående konflikten med SKR och Sobona höll Vårdförbundet under lördagen en manifestation på Stortorget i Örebro.

– SKR har avslagit våra krav och inte mött upp vid förhandlingsbordet, berättar Ulrika Hedelind, ordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Den 25 april trädde Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i kraft. Manifestationen på Stortorget hölls under lördagen på grund av de stillastående förhandlingarna.

– Vi vill åstadkomma bättre arbetstider så att våra medlemmar orkar jobba heltid, och orkar jobba ett helt yrkesliv, berättar Ulrika Hedelind.

Vårdförbundet menar att kraven som ställts är rimliga. För att möta SKR och skapa en mjukare övergång så har man föreslagit en stegvis nedtrappning i arbetstid per vecka.

Tufft för unga i yrket

Evelina Persson som är akutsjuksköterska på SSK vill värna om de unga som kommer in i ett yrke där man enligt henne inte tillåts vara ny – och där det saknas stöd.

– Man kastas ut och tvingas ta på sig en erfaren roll omedelbart, berättar Evelina Persson.

Se klippet för att höra Ulrika och Evelina berätta mer om manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.