• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är nu eller aldrig”. Hör Vårdförbundets Sineva Ribeiro och SKR:s Jeanette Hedberg om övertidsblockaden som inleddes under torsdagen. Foto: Martin Mejia

Vårdförbundets övertidsblockad är nu inledd

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets blockad är nu ett faktum. Omkring 63 000 medlemmar i hela Sverige kommer inte längre att arbeta övertid och mertid. Detta efter att Vårdförbundet och arbetsgivarna i SKR och Sobona inte nått en överenskommelse.

Även ett nyanställningsstopp kommer råda inom de varslade yrkesgrupperna. Där ingår bland annat sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

– Vi behöver rimliga villkor för att orka ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Kan påverka patienter

Blockaden gäller i alla regioner samt på de stora sjukhusen i Stockholm som drivs av olika bolag. Det är främst inom planerade vård som blockaden väntas få konsekvenser för patienter.

– Det är klart att det kommer att märkas. Men jag vill verkligen säga det till alla medborgare i Sverige; har jag patienten framför mig som legitimerad profession så har jag ett ansvar. Och det ansvaret kommer vi alltid att ta, säger Ribeiro och fortsätter:

– Men att se till att det finns en svensk hälsosjukvård för hela befolkningen. Den är politiken och arbetsgivarens ansvar och då måste man lägga de resurserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop”, säger Linuz. Foto: Privat

SKR: ”Skulle medföra enorma kostnader”

I dag arbetar många i yrkesgrupperna 38-timmarsveckor, enligt Ekot, men Vårdförbundet menar att det ofta blir övertid. Deras främsta krav har varit att veckoarbetstiden ska kortas.

Det är framför allt i den frågan som parterna inte lyckats nå varandra, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg:

– Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera delar men vi kan inte tillmötesgå kravet om en arbetstidsförkortning. Det skulle medföra enorma kostnader och riskera att leda till stora svårigheter att bemanna verksamheterna.

Hon menar att det är ett omfattande varsel som kommer att påverka patienterna.

– Sjukvårdens resurser kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa.

Förhandlingarna behöver återupptas snarast, säger Jeanette Hedberg som hoppas på snabb återkoppling från Vårdförbundet.

– Det ligger i båda parters intresse och det är båda parters ansvar att vi träffar ett avtal och undviker att den här konflikten drar ut på tiden.

Se hela sändningen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet