Tullverket har fått 40 miljoner kronor beviljade i EU-medel för att köpa ytterligare två skannrar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter enorma kokainbeslaget i Nynäshamn: Tullverket får fler skannrar

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en jätteskanner lyckades Tullverket göra det stora kokainbeslaget i Norvik i Nynäshamn i april. Nu får Tullverket 40 miljoner kronor av EU för att köpa in fler skannrar, rapporterar P4 Stockholm.

I mitten av april beslagtog polisen och tullen 1,4 ton kokain vid Norviks hamn. Polisen misstänker att narkotikans värde uppgick till miljardbelopp och var ämnad för fler länder än Sverige.

Det enorma narkotikatillslaget gjordes med hjälp av en stor skanner – och nu har Tullverket fått 40 miljoner kronor beviljade i EU-medel för att köpa in ytterligare två skannrar.

Här ska Tullverkets nya skannrar placeras

Tullverket har i dagsläget tre skannrar i Sverige. De är placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tullverket räknar med att upphandlingen av de nya skannrarna ska vara klar till hösten, och planeras att placeras i Gävle och Svinesund vid gränsen mot Norge.

Hör Ted Esplund vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA) om det misstänkta rekordbeslaget vid Norvik hamn utanför Stockholm;

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ted Esplund: ”Jag skulle inte bli förvånad om det var tänkt till både den nordiska marknaden och som en inkörsport till Europa” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.