• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ted Esplund vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA) om det misstänkta rekordbeslaget vid Norvik hamn utanför Stockholm. Foto: SVT

Polisens teori: Enorma beslaget i Nynäshamn var ämnat för Europas marknad

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags gjorde polis ett enormt narkotikabeslag i Norviks hamn. Polisen misstänker att narkotikans värde uppgick till miljardbelopp och var ämnad för fler länder än Sverige.

– Nu tittar vi på om det här kan leda till nya våldsdåd, säger Ted Esplund.

Sex personer sitter häktade misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott efter torsdagens polistillslag i Norviks hamn i Nynäshamn.

Enligt uppgifter till SVT bestod beslaget av 1,4 ton, och ett snabbtest har gett utslag på kokain.

Narkotikan och gängen

Den stora mängden tyder på att narkotikan kan ha varit på väg till fler marknader än den svenska och att Sverige blivit ett transitland.

– Jag skulle inte bli förvånad om det var tänkt till både den nordiska marknaden och som en inkörsport till Europa – där man väljer länder i norr som inte är lika kända för sådana här narkotikasmugglingsrutter, säger Ted Esplund vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Ted Esplund är biträdande kommenderingschef för den särskilda nationella händelsen Frigg, som syftar till att stödja arbetet mot de kriminella nätverken i region Stockholm och är inte förvånad över tillslaget.

– Vi har sett att man använder alla typer av logistikvägar så det var nog snarare en tidsfråga att det dök upp här.

”Miljardbelopp på gatan”

Enligt Esplund motsvarar beslaget miljarder kronor i gatuvärde. En så stor mängd förlorad narkotika kan leda till ett eskalerat våld inom den kriminella sfären.

– Det handlar om miljardbelopp när man slår ut det på gatan och vi har genom åren tagit väldigt stora beslag och samtidigt sett våld. Vi har ett stort fokus på våldsproblematiken i Sverige, så nu tittar vi på om det här kan leda till nya våldsdåd här, säger han.

Två av de häktade personerna är under 18 år, övriga är i 20-årsåldern. Detta kan enligt Ted Asplund tyda på att man använt sig av kriminellt oerfarna utförare.

– Vi vet inte alls vilken roll de enskilda personerna har haft, men om man använder sig av springpojkar som inte är förhärdade brottslingar så är de ofta utförare av ett uppdrag som kanske inte ens vet vad de ska hämta, säger Ted Esplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet