Kyrkoherde i predikstolen i Husby-Ärlinghundra kyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det kris öppnar kyrkan dörrarna för fler än bara sina medlemmar: ”Alla är välkomna, det är kyrkans uppdrag”, säger Annika Liljebo Delebeck, kyrkoherde. Foto: Mats Hedström

Kyrkor i Sigtuna blir trygghetspunkter – rustar för kris

Publicerad

Blir det kris och nöd i samhället slår kyrkorna i Sigtuna upp portarna för alla som behöver hjälp.

Såvitt kyrkan i Sigtuna kunnat slå fast är det Sverigepremiär för ett sådant avtal mellan kyrkan och en kommun.

– Det har förekommit samarbeten men inte i den här omfattningen och i kyrkobyggnader, säger Mattias Jonsgården, förvaltningschef i Svenska kyrkan.

Sedan tidigare fanns fem så kallade trygghetspunkter i Sigtuna kommun. De har legat i idrottshallar och i händelse av större störningar i samhället kan kommuninvånare söka sig dit för hjälp och stöd.

Trygghetspunkterna försågs med förnödenheter som täcken och vatten i samband att Forsmarks skyddszon utökades till att omfatta även Sigtuna kommun.

Sedan dess har omvärldsläget gjort de svenska kommunernas beredskapsuppdrag än viktigare i planeringen.

Lika tryggt på landet som i tätorterna

För Sigtuna innebär avtalet med Märsta pastorat och Sigtuna församling att man löser ett stort problem. Idrottshallarna som redan var trygghetspunkter låg alla i befolkningstäta delar av kommunen.

Medan alla som bor på landet i Sigtuna hade längre att ta sig i händelse av kris.

Av de elva kyrkor som nu tillkommer som trygghetspunkter ligger åtta på landsbygden. Fler kan nå en trygg punkt på kortare tid om det skulle behövas:

– Kommunens ansvar är totalförsvaret. Där kan kyrkan ha en viktig roll att spela, säger Mattias Jonsgården, förvaltningschef i Märsta pastorat.

I klippet: Husby-Ärlinghundra kyrka är en av de nya trygghetspunkterna – kyrkoherde Annika Liljebo Delebeck är redo för kris.

Fyra trygghetspunkter blir 15 med avtalet mellan Sigtuna kommun och kyrkan. Foto: Mats Hedström

Det är en trygghetspunkt

”Trygghetspunkter är särskilda samlingsplatser med funktioner som kommuner kan etablera för att ge stöd till människor i Sverige vid krissituationer och samhällsstörningar som till exempel naturkatastrofer. De fyller även en viktig funktion vid höjd beredskap och ytterst krig”, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida.

En trygghetspunkt är en bemannad plats i kommunens regi dit människor kan vända sig för att få:

• Skydd mot väderpåverkan

• Information om vad som har hänt och samhällets åtgärder.

• Dricksvatten

• Varmt vatten till exempelvis medhavd välling och frystorkad mat. Kaffe, te och till exempel nyponsoppa bör finnas på plats.

• Möjlighet att ladda telefon och elektronik

• Tillgång till första hjälpen-kit

• Tillgång till toalett

• Belysning, vilket är en förutsättning för att kunna ge information och trygghet

• Information om närmaste öppna skyddsrum, apotek, drivmedel, sjukvårdsmottagning och livsmedelsbutik. Hänvisning till krisstöd. Även hänvisning till sov- och matmöjligheter vid längre händelser.

• Möjlighet att larma 112

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.