Trygghetspunkter viktiga vid en kris – så jobbar Frivilliga resursgruppen på plats

Uppdaterad
Publicerad

I samband med exempelvis bränder, evakuering eller elavbrott kan människor bege sig till en så kallad trygghetspunkt för att få hjälp.

Mikaela Vahlström, ansvarig för Frivilliga resursgruppen i Västerås, kommer att vara en av dem som iordningställer en sådan plats.

I Västerås ger kommunen uppdraget till Frivilliga resursgruppen att öppna upp skolor för att bli så kallade trygghetspunkter vid olika samhällsstörningar.

Vid trygghetspunkterna ska människor få information under en kris och de kan exempelvis hämta vatten från vattentankar, ladda mobiltelefonen eller möta en medmänniska att samtala med.

– Jag tror att det är väldigt olika om västeråsarna vet vad en trygghetspunkt är. Men jag tror att människor börjat söka mer information om det nu när det är oroligt i världen, säger Mikaela Vahlström.

I Västerås finns 22 skolor som fungerar som trygghetspunkter vid kriser. En del ligger i centrala Västerås och en del på landsbygden.

I klippet berättar Mikaela Vahlström om vid vilka scenarier som trygghetspunkterna skulle kunna öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.