Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköpings kommun, berätta om kommunens satsningar på beredskap i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Trygghetspunkter och frystorkad mat – så satsar Linköping på beredskap

Publicerad

Linköpings kommun genomför nu flera åtgärder för att öka beredskapen i händelse av kris eller krig. Under 2024 kommer kommunen därför att börja bygga upp ett stort lager med frystorkad mat och flera byggnader rustas samtidigt upp för att bli så kallade trygghetspunkter.

– Vi gör en ganska stor satsning på att bygga upp kommunens civila beredskap. I händelse av allvarlig kris eller krig ska kommunen vara redo att se till att de mest samhällsviktiga funktionerna fungerar även om livet inte är som vanligt, förklarar Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköpings kommun.

2,5 miljoner portioner mat

23 olika byggnader runt om i Linköping så som skolor och idrottshallar kommer att utrustas för att kunna vara trygghetspunkter under en kris- eller krigssituation. Samtidigt ska kommunens egna kök under sex års tid bygga upp ett lager med 2,5 miljoner frystorkade portioner mat.

Hör om hur den frystorkade maten och hur trygghetspunkterna ska kunna användas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.