När polisen fick tillgång till materialet i Encrochat var det ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten i hela Europa. Bara i Sverige har drygt 400 åtalats till följd av läckan och tingsrätter har dömt ut över 1500 fängelseår – enligt en rapport från Acta Publica.
Men nu fem år senare har polisen fortfarande inte gått igenom allt material från de miljontals chattar som läckan består av – och enligt polisen finns fler åtal och domar att vänta framöver.
– Det kommer att finnas en bortre gräns om ett antal år, men där är vi inte ens i närheten av nu, säger Ted Esplund vid nationella operativa avdelningen vid polisen.
Nytt åtal i Norrköping
Nyligen väcktes ett åtal vid Norrköpings tingsrätt mot en 36-årig man som tidigare figurerat i utredningar kring mc-gängskjutningarna i Norrköping under 2019-2022. Mannen åtalades inte då – men nu misstänks han för försök till synnerligen grov narkotika smuggling. Och bevisningen kommer från Encrochat.
– Nu när vi är längre ned i materialet kan vi titta på det som rör exempelvis penningtvätt och narkotikabrott, säger Ted Esplund.
Kan förklara våldsvåg
De senaste åren har Sverige drabbats av en allvarlig våldsvåg i gängkriminella kretsar. Knäckningen av Encrochat kan vara en förklaring bakom våldet.
– Det är för komplext att säga att det bara skulle vara knäckandet av Encrochat som ligger bakom. Men det kan vara en del i det. Vi varnade redan då för att det kunde bli mer våld i det vakuum som uppstod i de kriminella strukturerna, säger Ted Esplund.
Flydde landet
När det blev känt att polisen hade tillgång till chattarna flydde många kriminella landet.
– De har gömt sig i länder som Irak, Marocko, Turkiet och Tunisien, och kanske har ett medborgarskap där. Och precis som vi svenskar inte lämnar ut våra medborgare gör inte de det heller. Men där har vi både på politisk och strategisk eller operativ nivå inom både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten gjort framstötar. Vi ser att det rör på sig i de frågorna och det ser väldigt bra ut, säger Ted Esplund.
Se mer i klippet ovan.