Två poliser går in i en lägenhet i den största polisinsatsen någonsin i Storbritannien. Foto: Metropolitan Police

Svenska gängens krypterade telefoner knäckta – skjutningar och mordförsök stoppade

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har kunnat förhindra över ett tiotal mordförsök inom den organiserade brottsligheten. Detta efter att europeisk polis lyckats knäcka de kriminellas krypterade telefoner.

– Vi har i realtid kunnat följa när de planerat och förberett försök till mord genom skjutningar, säger Linda H Staaf, chef på underrättelseenheten Noa.

Europeisk polis har lyckats knäcka de kriminellas kommunikationsverktyg EncroChat – superkrypterade telefoner som även används av gäng i Sverige.

Genombrottet har lett till att svensk polis i en koordinerad Europol-insats kunnat gripa ett större antal personer kopplade till organiserad brottslighet i Sverige.

Enligt Linda H Staaf, chef på underrättelseenheten Noa, har polisen kunnat följa de kriminellas kommunikation i realtid och utifrån den sannolikt avvärjt över ett tiotal mordförsök.

– Det är tydligt hur väl planerade skjutningarna är och hur lite ett människoliv är värt i de här kretsarna. Hur lite som behövs för att man ska bestämma sig för att skjuta ihjäl någon, tröskeln är inte särskilt hög, säger hon.

Mångmiljonbelopp i beslag

Polisen har även beslagtagit mångmiljonbelopp i kontanter, stora mängder narkotika och flera vapen. Var i landet tillslagen skett eller var de planerade morden skulle ha utförts, vill Linda H Staaf inte gå in på.

– Men om du tar fram en karta och ser var skjutningar och sprängningar i Sverige äger rum, så är det i huvudsak på samma platser.

Pågått under största hemlighet

Operationen, som saknar direkt koppling till Rimfrost, har pågått under stor hemlighet och inneburit ett bakslag för den organiserade brottsligheten, enligt Linda H Staaf. Vilket steg de kriminella tar härnäst vill hon inte gå in på.

– Men vi fortsätter jobba på alla tänkbara sätt för att ligga brottsligheten hack i häl för att upptäcka alla nya kommunikationsvägar som man tar.

”Som att ha en infiltratör”

Genombrottet har även sänt chockvågor genom den organiserade brottsligheten över hela Europa. I Storbritannien har polisen lyckats gripa några av landets farligaste brottslingar och beslagtagit över 54 miljoner pund, nästan 630 miljoner svenska kronor.

– Det har varit som att ha en infiltratör i varje organiserad brottslig grupp i landet, säger Nikki Holland vid den brittiska polisen, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.