”Målet inte uppnått på nationell nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Operation Rimfrost – polisens nationella insats mot gängvåldet har inte nått det övergripande målet att minska och begränsa antalet skjutningar och sprängningar i Sverige. Det säger Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen vid polisen på en pressträff.

– Däremot är det uppnått där vi har förstärkt allra tydligast, i Malmöregionen och Uppsalaregionen, säger han.

När polisen under torsdagsförmiddagen presenterade resultaten av den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost inledde Mats Löfving vid Noa med att konstatera att det dödliga våldet i gängmiljö har ökat i Sverige sedan 2012.

– Det är en långsiktigt dålig kurva, säger han.

– För att minska antalet skjutningar måste tryggheten och säkerhet i utsatta områden öka, fortsätter han.

Inte minskat antalet skjutningar

Han konstaterar att Operation Rimfrost inte nått de huvudsakliga målen man satte upp när den särskilda händelsen inleddes i november 2019 – nämligen att minska antalet skjutningar och sprängningar.

– Det är inte uppnått nationellt. Däremot är det uppnått där vi har förstärkt allra tydligast, i Malmöregionen och Uppsalaregionen.

En genomgång av SVT:s Agenda visar att insatsen har haft mycket små effekter när det gäller att få ner antalet skjutningar och sprängningar. Ser man till antalet dödsskjutningar är siffrorna ännu dystrare. (Se faktaruta).

Operation Rimfrost har dock räddat livet på ett antal individer hävdar Mats Löfving.

– I den här insatsen vet vi att polismän har räddat livet på människor som var utsedda till målpersoner, skulle avrättas eller skjutas. Därmed har vi även räddat livet på deras familjer, säger han.

Insatser mot ledargestalter

Trots att man inte nått de övergripande målen menar polisen att Operation Rimfrost har haft andra lyckade effekter. Bland annat när det gäller att identifiera och frihetsberöva ledargestalter inom den kriminella miljön

– Vi har genom Rimfrost identifierat åtta mycket tongivande ledagestalter som utövar våld genom skjutningar och sprängningar. Till det har vi identifierat tio bombtillverkare eller människor som tillhandahåller laddningar, säger kommenderingschefen Stefan Hector.

Av dessa 18 personer är nio stycken i dag häktade uppger polisen.

– För att sätta det i ett sammanhang kan man säga att det här är människor som är väldigt svåra att nå lagföring hos. Vilket gör att vi är nöjda. I den delen anser vi att vi minskat antalet aktörer, säger Stefan Hector.

Rimfrost har även haft som mål att öka tryggheten bland allmänheten.

Kommenderingschefen Stefan Hector redovisar att man genomfört flera synliga insatser vilka förmodas påverka invånarnas trygghetskänslor. Mätningar i Malmö och Helsingborg visar på tendenser på ökad trygghet bland invånarna, enligt polisen.

Antalet skjutningar och sprängningar

Juli – November 2019: 142 skjutningar 

December 2019 – April 2020: 135 skjutningar

Juli – November 2019: 12 döda i skjutningar

December 2019 – April 2020: 25 döda i skjutningar

Juli – November 2019: 131 sprängningar

December 2019 – April 2020: 105 sprängningar

Fakta: Operation Rimfrost

• Operation Rimfrost är en så kallad särskild nationell händelse inom polisen. Den startade efter en rad uppmärksammade våldsdåd i Malmö. Den utlösande faktorn var när en 15-årig pojke sköts ihjäl utanför en pizzeria i Malmö 2019.

• Insatsen inledes i november 2019 och avslutas den 15 juni i år.

• Operationen hade fyra mål: Att minska antalet skjutningar och sprängningar. Att reducera antalet personer som ingår i kriminella nätverk. Att öka antalet beslag av vapen och sprängmedelskomponenter. Att allmänheten skulle känna sig tryggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.