Delad bild. Till vänster: hand håller mobil med selfie-app. Till höger: kvinna i mörk tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Ängla Pändel berättar när det kan bli olagligt att dela bilder och information om sina barn på sociala medier. Foto: Jessica Gow/TT och SVT

Advokaten: Då är det brottsligt att dela innehåll om dina barn

Uppdaterad
Publicerad

”Kidfluencing”, där barn skapar innehåll på sociala medier, är ett omdiskuterat ämne.

Vanligare är att föräldrar delar innehåll om sina barn, så kallad ”sharenting” – men det som läggs ut kan ibland kan vara mycket känsligt.

Advokaten Ängla Pändel reder ut när det kan vara brottsligt.

Netflix-serien ”Bad influence” handlar om den mörka sidan av ”kidfluencing” och har fått stor uppmärksamhet.

I Sverige finns ingen specifik lagstiftning för området. Befintlig arbetslagstiftning slår bland annat fast att barn under 13 år bara får arbeta med lättare sysslor inom den närmsta familjen, eller kring vissa uppdrag inom exempelvis film.

Det kan behöva göras mer på området framöver, tror Ängla Pändel, advokat och ordförande för organisationen Institutet för juridik och internet.

– Jag tror verkligen att vi inom arbetsmiljölagstiftningen har ett arbete att göra när det kommer till den här typen av nya utmaningar, säger hon i Morgonstudion.

Kan dömas för integritetsintrång

I diskussionen används begreppet ”sharenting”, som är när en person med bestämmande inflytande över barnet sprider information om barnet på sociala medier, säger Ängla Pändel.

– Det är egentligen gemene förälder som delar barnbilder eller barninnehåll.

I Sverige finns en del fall där föräldrar dömts efter ”sharenting”, men det är ganska oprövat, säger hon. Här gäller befintlig lagstiftning om exempelvis förtal eller olaga integritetsintrång när barnet befinner sig i ett utsatt läge.

– Till exempel är nakna, sjuka, eller har ett raseriutbrott eller liknande. Helt enkelt när barnet befinner sig i ett integritetskänsligt läge och inte bör förvänta sig att det här också sprids på sociala medier.

Känsligt med sjuka barn

Nyligen dömdes en mamma också för ofredande efter att ha knäckt ett ägg på sin dotters panna, en del av en trend på sociala medier.

– Där väger man faktiskt in i bedömningen att det livesändes och att integritetskränkningen för barnet blev så mycket större av att andra också kunde bevittna det, säger Ängla Pändel.

I ett fall dömdes en pappa för olaga integritetsintrång efter att ha lagt upp en video på när sonen tvångsomhändertogs.

De flesta föräldrar vill inte sina barn illa, konstaterar Ängla Pändel. Även om det inte finns några onda avsikter kan innehåll befinna sig i gränslandet, säger hon. Det kan handla om konton om ett barns sjukdomsresa eller när föräldrar vill ställa frågor om sitt barns diagnoser.

– Det här är otroligt känslig information som man delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.