Spaningsbild från polisen på tre av männen med kopplingar till nätverket. Två av dem på bilden är dömda till livstidsfängelse för mordet på Ingelsta, den tredje för mordplaner i Örebro. Foto: Polisen

Hovrätten frikänner medlemmar i Norrköpingsnätverket från mordplaner i Skåne

Publicerad

Fem män med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Norrköping misstänktes för att ha planerat ett mord i Helsingborg. I maj friades de dock av tingsrätten där och idag frikändes två av männen även i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Precis som tingsrätten dömer hovrätten tre personer till fängelse medan tre frikänns. Åtalet rörde förberedelser till mord på en person i Helsingborg våren 2020. Mycket av bevismaterialet har bestått av krypterade meddelanden i Encrochat – bevis som alltså inte räckt till fällande domar i några fall.

Stämpling till mord

Åklagaren överklagade tingsrättens dom, men hovrätten har valt att gå på tingsrättens linje. Tingsrätten skrev så här gällande meddelanden i Encrochat när deras dom föll i maj:

”Oaktat vem som skrivit de åberopade meddelandena är enligt tingsrätten dessa så otydliga att de redan på denna grund inte är tillräckliga för en fällande dom.”

Männen skulle enligt åtalet ha tagit på sig att mörda en kriminell aktör i Helsingborg – och samtidigt planerat att mörda mannen som beställt mordet. De åtalades bland annat för förberedelse och stämpling till mord, samt grovt vapenbrott.

Dömda för Norrköpingsmord

Tre av männen har tidigare dömts till livstidsstraff för mordet på en medlem i det kriminella mc-gänget No Surrender på Ingelstaområdet, utanför centrala Norrköping den 5 april 2020. Den fjärde figurerade i mordutredningen, men åtalades inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet