Spaningsbild från polisen på tre av männen med kopplingar till nätverket. Två av dem på bilden är dömda till livstids fängelse för Ingelstamordet, den tredje för mordplaner i Örebro. Foto: Polisen

Norrköpingsnätverket frikänns från mordplaner i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

De fem män som har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Norrköping och som varit misstänkta för mordplaner i Skåne frikändes i dag av Helsingborgs tingsrätt.

Männen skulle enligt åtalet ha tagit på sig att mörda en kriminell aktör i Helsingborg – och samtidigt planerat att mörda mannen som beställt mordet. De åtalades för bland annat för förberedelse och stämpling till mord, samt grovt vapenbrott.

Bevisen från Encrochat höll inte

Åtalet i sin helhet vilade till stor del på bevisning från meddelanden skickade i Encrochat och domstolen pekar på att det finns brister i det material som presenterades för rätten:

”Nu angivna osäkerheter i materialet innebär att det kan förekomma felkällor av olika slag som kan vara svårt för tingsrätten att överblicka och särskild försiktighet bör därför iakttas vid värdering av bevisning i form av encrochatmaterial.”

Domstolen menar också att åklagarna inte lyckats bevisa att det som skrivits varit allvarligt menat:

”Oaktat vem som skrivit de åberopade meddelandena är enligt tingsrätten dessa så otydliga att de redan på denna grund inte är tillräckliga för en fällande dom”, skriver man i domen.

Dömda för Norrköpingsmord

Tre av männen har tidigare dömts till livstidsstraff för mordet på en medlem i det kriminella mc-gänget No Surrender på Ingelstaområdet, utanför centrala Norrköping den 5 april 2020. Den fjärde figurerade i mordutredningen, men åtalades inte.

Ytterligare en man med kopplingar till nätverket har dömts för mordplaner på en No Surrender-medlem i Örebro som polisen hann avbryta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet