Att franska polisen lyckades knäcka krypteringstjänsten Encrochat har lett till flera fängelsedomar mot kriminella. Foto: SVT

Nordvästskåning anlitade andra att mörda – blev själv måltavla

Uppdaterad
Publicerad

Nio män och en kvinna från olika delar av Sverige ställs inför rätta för långtgående planer på att mörda en 35-årig helsingborgare, som beskrivs som en av de tyngsta spelarna i den kriminella miljön i området.

En nordvästskåning i 40-årsåldern pekas ut som den som beställt mordet och rekryterat andra personer att utföra det åt honom.

Under våren 2020 misstänks flera av de åtalade personerna ha genomfört en rad förberedelser, exempelvis skaffa vapen. En del i förberedelserna inför mordet var att ordna telefoner med det krypterade chattverktyget Encrochat förinstallerat. Encrochat knäcktes av europeisk polis våren 2020.

Blev själv måltavla

Men beställarens planer slog tillbaka på honom och han blev själv en måltavla. Den som enligt misstanken anlitats för att utföra mordet åtalas också för att tillsammans med två andra ha bestämt sig för att mörda beställaren. Planerna blev dock aldrig av.

Beställaren vände sig då istället till en annan nordvästskåning som åtog sig uppdraget. Vid två tillfällen i maj 2020 väntade den mannen, enligt åtalet, beväpnad utanför det tilltänkta offrets bostad i Helsingborg – men avbröt planerna eftersom helsingborgaren lämnade bostaden tillsammans med andra eller inte alls.

Känd kriminell – men oklart motiv

Det tilltänkta offret är en 35-årig helsingborgare som är känd hos polisen som en tung spelare i den kriminella miljön. Något tydligt motiv finns inte.

– Det finns möjliga antydningar i materialet. Det handlar dels om en gammal affär och dels om möjligheten att visa styrka i förhållande till andra kriminella men det är ingenting vi påstår är styrkt, säger åklagare Per-Axel Rosén Beck.

Kopplas samman med beslag

Kvinnan som åtalats i målet misstänks ha rekryterats för att agera chaufför och utkik. Hon ska även, enligt åtalet, ha förvarat sprängämnen som skulle användas vid dådet i ett källarutrymme till sin bostad på Planteringen i Helsingborg. Boende i fastigheten fick evakueras när polisen beslagtog sprängämnena i maj förra året.

Tre av de åtalade avtjänar redan livstidsstraff efter att de förra året dömdes för ett mord och ett mordförsök i Norrköping 2020. De var även åtalade för ett dubbelmord utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 – något som de dock friades för. Morden beskrivs som gänguppgörelser.

Stort bevismaterial

Samtliga tio personer åtalas för förberedelse till mord, åtta av dem även för grovt vapenbrott och den utpekade beställaren samt tre andra åtalas även för stämpling till mord.

Bevismaterialet består till stor del av chattloggar från Encrochat.

– Det här målet handlar väldigt mycket om att knyta en viss person till ett visst alias, sen en juridisk bedömning vilken etikett man kan sätta på det agerandet, säger åklagaren.

Rättegången börjar den 17 januari och kommer troligtvis pågå till april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.