Foto: Jeppe Gustafsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Livstidsdomarna står fast – Göta hovrätt fastställer gängmordsdom

Uppdaterad
Publicerad

I somras dömde Norrköpings tingsrätt sammanlagt sex män för inblandning i de två gängmorden i Norrköping som totalt resulterat i tre dödsfall. Idag fastställer Göta hovrätt domen – fyra av männen döms till livstidsfängelse för mord och mordförsök.  Dessutom får en av personerna längre fängelsestraff – från 16 till 17 år.

Göta hovrätt fastställer Norrköpings tingsrätts dom i ärendet, men justerar vissa detaljer. De fyra livstidsdömda döms att betala mer i skadestånd till anhöriga till brottsoffret. En av männen, som av Norrköpings tingsrätt dömdes till fängelse i 16 år, får sitt straff förlängt av Göta hovrätt till 17 år.

Göta hovrätt anser att Norrköpings tingsrätt gjorde en korrekt bedömning som friade männen för inblandning i skjutningen vid nattklubben i december 2019.

Godtog Encro-bevis

Två av männen, 31-åringen och 29-åringen, begärde att hovrätten skulle avvisa bevisningen från Encrochat. Göta hovrätt betonar i domen att fri bevisföring gäller i Sverige och att man inte funnit något skäl att avvisa beviset – utan gör alltså samma tolkning som tingsrätten när det gäller tillåtligheten.

Under förhandlingarna i både tingsrätten och i hovrätten har svårigheten i att koppla ett visst Encrochat-alias med en fysisk person varit i fokus. Hovrätten anser dock att åklagarna lyckats bevisa att det är de sex nu dömda männen som använt sig av Encrochat-telefonerna.

Friades för nattklubbsskott

Det var den 5 december 2019 som två medlemmar i det kriminella mc-gänget No Surrender sköts till döds på nära håll med automateld utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Den 9 april 2020 sköts en man till döds i en bil på handelsområdet Ingelsta i Norrköping, ytterligare en man överlevde attacken.

I tingsrätten dömdes fyra av männen till livstids fängelse för mord och försök till mord och två ytterligare män dömdes till fängelsestraff på 16 år. Men männen dömdes enbart för inblandning i mordet på Ingelstaområdet. Tingsrätten ansåg inte att åklagarna lyckats bevisa att männen dessutom gjort sig skyldiga till inblandning i dubbelmordet utanför nattklubben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmsamtal efter Ingelstamordet: ”Hans hjärta slår fortfarande” Foto: Niklas Luks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet