Misstanken: Mordkommandot från Norrköping skulle mörda ledargestalt – och mordbeställaren

Uppdaterad
Publicerad

Fem män kopplade till ett nätverk i Norrköping åtalas nu för mordplaner i Skåne – tre av dem är sedan tidigare dömda till livstidsstraff för mordet på Ingelstaområdet i april 2020. Enligt åtalet har de tagit på sig att mörda en tung kriminell aktör i Helsingborg – och samtidigt planerat röva bort och mörda personen som beställde mordet.

Den 5 december 2019 sköts två män kopplade till det kriminella nätverket No Surrender MC till döds utanför en öppen nattklubb i centrala Norrköping. Fyra män misstänktes för brottet – med friades i både tingsrätt och hovrätt. Men de fyra männen, samt två andra män, dömdes till livstids fängelse för mordet på ytterligare en No Surrender-medlem, då på Ingelstaområdet, utanför centrala Norrköping.

Kopplas till Norrköpingsnätverk

Tre av de livstidsdömda åtalas nu misstänkta för mordplaner i Skåne. Det handlar om den 31-åriga man som av tingsrätten pekats ut som ledare för gänget, den 24-åring som agerade chaufför vid Ingelstamordet och den 34-åriga man som agerade skytt. Ytterligare två män med nära ankytning till det Norrköpingsbaserade nätverket  åtalas för mordplanerna. En 28-årig man, som förra året dömdes för mordplaner på No Surrender-medlemmar i Örebro och en 27-åring, boendes i Norrköping.

Gängmorden i Norrköping

Redan i förundersökningen kopplat till Ingelstamordet förekommer det uppgifter om gängets resa ned till Skåne. Enligt åtalet ska ledaren för gänget i Norrköping ha tagit på sig att utföra mordet den 26 mars 2020 – alltså några veckor före Ingelstamordet.

Skulle utföra mord

Enligt åtalet vid Helsingborgs tingsrätt anlitades Norrköpingsgänget av en skåning i 40-årsåldern för att mörda en 35-årig man, som beskrivs som en tung aktör i den kriminella miljön i området.

Enligt åtalet ska den 31-åriga ledargestalten från Norrköping ha tagit på sig att mörda 35-åringen och sedan försökt anstifta de andra knutna till Norrköpingsnätverket att utföra mordet.

Skulle mörda mordbeställare

I det omfattande åtalet framgår det sedan att delar av Norrköpingsgänget av någon anledning planerat att föra bort och även mörda den 40-åriga mordbeställaren.

Utöver de fyra Norrköpingskopplade gängmedlemmarna åtalas ytterligare sex personer för inblandning i planerna. Mordplanerna har till stor del kunnat avslöjas med hjälp av polisens knäckning av Encrochat.

Medlemmarna i Norrköpingsgänget misstänks sammantaget för: stämpling till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och stämpling till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet