Spaningsbild från polisen på tre av männen med kopplingar till nätverket. Två av dem på bilden är dömda till livstidsfängelse för mordet på Ingelsta, den tredje för mordplaner i Örebro. Foto: Polisen

Norrköpingnätverkets mordplaner i Skåne – åklagare vill se långa straff

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var den sista förhandlingsdagen i tingsrätten mot de personer som står åtalade misstänkta för mordplaner i Skåne. Flera personer har koppling till Norrköpingsnätverket, där flera redan är dömda till långa fängelsestraff för Ingelstamordet. Åklagaren i Helsingborg vill se långa fängelsestraff.

Totalt är det fem män, med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Norrköping, som står åtalade i ärendet. Männen ska ha tagit på sig att mörda en kriminell aktör i Helsingborg – och samtidigt planerat att mörda mannen som beställt mordet.

Dömda för Norrköpingsmord

Tre av männen har tidigare dömts till livstidsstraff för mordet på en medlem i det kriminella mc-gänget No Surrender på Ingelstaområdet, utanför centrala Norrköping den 5 april 2020.  Ytterligare en man med kopplingar till nätverket har dömts för mordplaner på ytterligare en No Surrender-medlem i Örebro som polisen hann avbryta.

Dom i maj

Dom i ärendet väntas den 5 maj vid Helsingborgs tingsrätt och åklagare Per-Axel Rosén Beck yrkar på långa fängelsestraff. För de tre män som redan avtjänar livstidsdomar för Ingelstamordet vill åklagaren att nu aktuell brottslighet ska ingå i livstidsdomen. Mannen som dömdes i Örebroärendet vill åklagaren se dömd till fängelse i fem år, med beaktande av de sju år han redan fått av Göta hovrätt.

Kvar i häkte

Åklagaren yrkar på att den femte mannen, som kan kopplas till Norrköpingsnätverket och som figurerade i utredningen av Ingelstamordet, ska dömas till fängelse i åtta år. Tingsrätten har beslutat att han ska vara kvar i häkte tills dess att dom meddelats.

Ytterligare fem personer står åtalade i målet. Åklagaren yrkar på att även de ska dömas till fängelse. Längst straff yrkar åklagaren att mannen som antas ha beställt mordet ska få – 10 års fängelse.

En stor del av bevisningen bygger på material ur Encrochat, men samtliga åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet