Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Hamasdelegation till fredsförhandlingar i Kairo

Israel deltar inte i Världsekonomiskt forums (WEF) toppmöte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, rapporterar Reuters.

Enligt Børge Brende, ordförade för WEF, beror det på att man sitter i medlarsamtal med Qatar och Egypten angående situationen i Gaza, som hålls på annan ort.

Uppgifter till nyhetsbyrån gör gällande att en delegation från Hamas under måndagen väntas resa till Egyptens huvudstad Kairo för att fortsätta fredsförhandlingarna.

Överblick

Markerad händelse

IDF: Misstag när soldater dödade FN-anställd

En FN-anställd dödades och en skadades när ett FN-märkt fordon blev beskjutet av israeliska soldater i Rafah förra veckan.

I en utredning av Israels militär, IDF, konstateras att soldaterna bröt mot reglerna när det gäller att utöva extra försiktighet när biståndsarbetare är inblandade.

Fordonet besköts med både med stridsvagn och drönare. Det är oklart varför soldaterna som styrde drönaren inte såg FN-märkningen på bilens tak, skriver Haaretz. (TT)

EU: Samtliga har återupptagit bistånd till Unrwa

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på X att alla bidragsgivare från EU har återupptagit sitt stöd till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinier.

"En oumbärlig livlina för Gaza och regionen", skriver Josep Borell på X.

Sverige och flera andra länder drog tillfälligt in bistånd till Unrwa efter anklagelser från Israel om att anställda var inblandade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

En oberoende utredning som startades på initiativ av FN slog fast att Israel inte hade presenterat bevis för anklagelserna.

EU:s utrikeschef Josep Borell.
EU:s utrikeschef Josep Borell. Foto: AP/TT

Booking.com utreds: Annonser för bosättningar

Nederländska åklagare utreder om Booking.com, som tillhandahåller annonser från israeliska bosättningar,
gör sig skyldiga till brott. Det rapporterar Reuters.

Bakgrunden är att flera människorättsorganisationer anmälde bokningssajten i november för att "profitera från krigsbrott genom att underlätta uthyrning av semesterbostäder från stulet land".

Enligt en av organisationerna, nederländska SOMO, har Booking.com haft annonser för upp till 70 fastigheter i östra Jerusalem och Västbanken mellan 2021 och 2023, på områden som de flesta länder anser att Israel olagligen tog 1967.

Nödhjälp från flytande hamn har nått Gazabor

Gazabor har de senaste dagarna fått ett begränsat antal energikex genom hjälpleveranser som fraktats sjövägen, uppger FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Det är den första leveransen som når fram till palestinier efter att USA:s militär färdigställde den flytande hamnen vid Gaza, rapporterar AP.

Tidigare i veckan pausades hjälpleveranser efter att flera lastbilar i en hjälpkonvoj enligt WFP plundrades. WFP varnade för att hela projektet riskerar att misslyckas om inte Israel kan säkerställa att hjälporganisationer kan operera säkert i området.

Förhoppningen är att 150 lastbilar om dagen ska frakta förnödenheter från den flytande hamnen in i Gaza.

Lastbil med nödhjälp till Gazabor stormas.
Lastbil med nödhjälp stormades i helgen. Foto: AP/TT
Markerad händelse

Colombiansk ambassad i Ramallah

Colombia ska, på order av presidenten, öppna en ambassad i Ramallah på palestinska Västbanken. Det säger landets utrikesminister Luis Gilberto Murillo.

– Det är nästa steg vi kommer ta, säger Murillo och tillade att han tror att fler länder kommer ställa sig bakom ett erkännande av en palestinsk stat.

Colombias president Petro har flera gånger varit mycket kritisk mot Israel på grund av kriget i Gaza. Han har anklagat Israels ledare för att ha gjort sig skyldiga till folkmord.

Israels utrikesminister har svarat med att säga att Petro är ”antisemitisk”.

Colombias utrikesminister Luis Gilberto Murillo pratar i uppställda mikrofoner.
Colombias utrikesminister Luis Gilberto Murillo tror att fler länder kommer att erkänna en palestinsk stat. Foto: Bienvenido Velasco/EPA/TT.
Markerad händelse

Video på fem gisslan släppt

En video som visar hur fem kvinnliga soldater tillfångatas och bortförs av terrororganisationen Hamas 7 oktober har släppts på begäran av kvinnornas familjer, rapporterar Reuters.

Enligt Forumet för gisslan och försvunna familjer, som representerar anhöriga till de som tagits som gisslan av Hamas, ska treminutersklippet vara filmat med kroppskameror som bars av Hamas-terrorister när de attackerade Nahal Oz-kibbutzen i södra Israel där kvinnorna tjänstgjorde.

Kvinnornas familjer vill att klippet ska pressa Israels premiärminister Netanyahu att få till en vapenvila och säkra de kvarvarande gisslan.

Hamas säger i ett uttalande som Reuters tagit del av att videon är ”manipulerad”.

EU vill att Sverige tar emot patienter från Gaza

EU-kommissionen begär att Sverige tar emot och vårdar svårt sjuka patienter från Gaza. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet säger ja och vill att regeringen ska hantera frågan skyndsamt.

– Det är en medmänsklig skyldighet och något som EU-kommissionen efterfrågat, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani.

EU-kommissionen skickade i förra veckan ett brev till EU:s medlemsländer, däribland svenska Socialdepartementet, med en begäran att ta emot patienter från Gaza.

WHO har identifierat 9 000 svårt sjuka personer, däribland kvinnor och barn. För svensk del, om de skulle fördelas utifrån folkmängd, innebär det runt 200 patienter, enligt Abir Al-Sahlani. (TT)

Läs mer här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter: "Indikation att länder vill se vapenvila"

Norge, Irland och Spanien erkänner Palestina som självständig stat. Det bekräftade ländernas ledare under onsdagsmorgonen.

Här ger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren en analys och berättar om omvärldens reaktioner.

Markerad händelse

Kristersson: Erkännanden innebär ingenting

Att Norge, Irland och Spanien erkänner staten Palestina kommer inte att påverka utvecklingen i kriget i Gaza. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) när han på en pressträff får en fråga om vad erkännandena kan innebära för det som händer i konflikten.

- Det innebar ingenting när Sverige fattade det beslutet. Jag tycker att det var förhastat då när det gjordes, helt oförankrat dessutom, men två fel gör ju inte ett rätt.

Nu behövs "en seriös process på olika sätt" för att nå fram till en tvåstatslösning, enligt Kristersson.

- Ett erkännande är en naturlig konsekvens i en sådan process, men olika länder gör lite olika.

(TT)

Palestinska myndigheter och Hamas välkomnar beskedet

Både den palestinska myndigheten och terrorstämplade Hamas välkomnar Irlands, Spaniens och Norges erkännande av Palestina som stat. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den palestinska myndigheten styr på Västbanken medan Hamas styr Gaza.