Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Unwra har en oersättlig roll i regionen, det måste sägas, säger Catherine Colonna, ordförande för den oberoende granskningen. Foto: Sarah Yenesel

Rapport: Israel har inte lagt fram bevis för terrorkopplingar

Publicerad

Israel har ännu inte presenterat bevis för att anställda vid biståndsorganisationen Unrwa skulle vara medlemmar i en terroristorganisation. Det slår en FN-beställd utredning fast.

Israel har anklagat flera av Unrwas anställda för inblandning i Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Efter anklagelserna stoppade flera länder sitt bistånd till Unrwa, vilket fick flera hjälporganisationer att larma om att det indragna stödet hotar palestinska liv.

Efter anklagelserna beställde FN en oberoende utredning av biståndsorganisationen. Enligt rapporten, som presenterades under måndagen, har Israel ännu inte presenterat några bevis för sina anklagelser.

Krig mellan Israel och Hamas

Rapport: Unrwa har försett Israel med listor

Rapporten visar att Unrwa har försett Israel med listor över sina anställda för granskning sedan 2011.

Rapporten fastslår också att Unrwa är ”avgörande” för att leverera humanitär hjälp till palestinska flyktingar i bland annat Gaza och på Västbanken.

– Unwra har en oersättlig roll i regionen, det måste sägas, säger Catherine Colonna, ordförande för den oberoende granskningen och Frankrikes tidigare utrikesminister.

Samtidigt lyfter utredarna flera områden där organisationen behöver förbättra sitt arbete gällande neutralitet.

Catherine Colonna lyfter särskilt organisationens ”intressanta struktur” och att man saknar en verkställande ledning och bara har en rådgivande kommitté.

Guterres: ”En livlina för palestinska flyktingar”

Under måndagen bekräftade FN:s generalsekreterare António Guterres att han tagit emot rapporten, och han vädjar nu till länder att aktivt stödja Unrwa. ”Det är en livlina för palestinska flyktingar i regionen”, säger han via sin talesperson.

En talesperson vid Israels utrikesdepartement beskriver rapporten som ”otillräcklig” och menar att den ignorerar ämnets allvar.

– Jag har sagt till dem att självklart kommer ni tycka att rapporten är otillräcklig. Men jag har bett dem att ta till sig rapporten, säger Colonna.

Utredarnas förslag på förbättringsområden

Utredarna konstaterar att Unrwa gör mycket för att upprätthålla neutralitet. Samtidigt listar de åtta områden där organisationen behöver bli bättre:

1. Kommunikation med biståndsgivare

2. Organisationens styrning

3. Ledning och interna tillsynsstrukturer

4. Personalens neutralitet och beteende

5. Neutralitet på anläggningar

6. Unrwas utbildning

7. Personalens fackföreningar

8. Förstärkt partnerskap med FN

Så genomfördes rapporten

Utredningsgruppen påbörjade arbetet den 13 februari, där tre researchorganisationer inkluderades: Svenska Raoul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt, Chr. Michelsen-institutet i Norge och Danmarks institut för mänskliga rättigheter. Utredningsgruppen leddes av Catherine Colonna.

Under nio veckor analyserade de processerna inom Unrwa för att titta på om de förhåller sig neutralt och även för att hitta potentiella brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet