• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oron stiger i Gaza efter att flera länder meddelat att de har pausat finansieringen av FN:s hjälporganisation för palestinier: ”Vår mat är från UNRWA, vårt vatten, hela vårt liv är därifrån”. Foto: Reuters

Världen stoppar bistånd till Unrwa: ”Bör inte straffas”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder drar in sitt bistånd till den palestinska FN-organet Unrwa. Det efter anklagelser om Hamas-kopplingar.

Samtidigt vädjar FN om fortsatt stöd.

– De stora behoven hos de desperata människorna som de hjälper måste tillgodoses, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på söndagen.

USA, Storbritannien, Österrike, Japan och Tyskland tillhör de över tio länder som nu stoppat sitt stöd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa.

Bakgrunden är den israeliska rapport som påstås visa hur flera av hjälporganisationens anställda stödjer Hamas och på olika sätt varit delaktiga i terrororganisationens attack mot Israel den 7 oktober.

Krig mellan Israel och Hamas

Ska ha deltagit i kidnappning

En av de anställda uppges ha kidnappat en israelisk kvinna. En annan ska ha deltagit i ett anfall mot en kibbutz.

Dessutom ska Unrwa-anställda ha delat ut ammunition och samordnat transporter medan en annan anklagas för att ha hjälpt till att föra en död israelisk soldat till Gaza.

Enligt rapporten, som Reuters har tagit del av, anklagar Israel totalt 190 av organisationens 13 000 anställda för att ha kopplingar till Hamas eller islamistiska jihad.

Anklagelserna är inte verifierade och ska nu utredas av bland annat FN.

Inget beslut från Sverige

FN-toppar har i sin tur uppmanat länder att ompröva sina finansieringsuppehåll för Unrwa.

– De tiotusentals män och kvinnor som arbetar för Unrwa, många i några av de farligaste situationerna för humanitära arbetare, bör inte straffas. De stora behoven hos de desperata människorna som de hjälper måste tillgodoses, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på söndagen.

Guterres säger att han är ”förskräckt” över anklagelserna och FN har också lovat att de anklagade ska ställas till svars. Flera Unrwa-anställda har avskedats.

Den svenska regeringen har ännu inte fattat beslut om att avbryta eller fortsätta stödet, som inför 2024 planeras bli 400 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet