Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har besökt det egyptiska gränsområdet mot Gaza – där lastbilar med mathjälp står på kö samtidigt som människor svälter inne i Gaza. Foto: Antonia Sehlstedt

FN: Akut hunger i Gaza – maten står några kilometer bort

Publicerad

FN varnar för svält i Gaza, men hjälpsändningar blir stående vid gränsövergången. Enligt World Food Programme lider en halv miljon människor av akut hunger på Gazaremsan.

Vid Egyptens gräns mot Gaza står kilometerlånga köer av lastbilar med hjälpsändningar som väntar på att släppas in. Samtidigt förvärras situationen för civila i Gaza:

– Maten är bara kilometer bort. Vi har aldrig sett en så snabb utveckling. I konflikten i Syrien tog det fem år innan vi kom till den här situationen, säger Abeer Etefa från FN:s livsmedelsprogram till SVT på plats i Egypten.

Krig mellan Israel och Hamas

På det franska sjukhusskeppet ”La Dixmude” som tar emot skadade från Gaza konstaterar chefsläkaren att nästan alla patienter som fått vård ombord är undernärda.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet