Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk mot regeringens beslut. Foto: Jessica Gow/TT

Kritik mot regeringen efter Unrwa-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska biståndet till Unrwa har återupptagits efter att ha varit pausat sedan slutet av januari, det beslutade regeringen under lördagen. Något Sverigedemokraternas partiledare riktar stark kritik mot i ett inlägg på Facebook.

”Ett tungt och vanskligt ansvar att återuppta biståndet till Unrwa”, skriver Jimmie Åkesson.

Stödet till organisationen pausades i januari efter anklagelser om att flera anställda på FN-organet var inblandade i terrorattacken i Israel den 7 oktober. Men nu återupptas det svenska stödet.

SD kritiska

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktar stark kritik mot regeringens beslut i ett långt inlägg på Facebook.

”Jag och Sverigedemokraterna är mycket bekymrade över regeringens besked om Unrwa-biståndet.” skriver han.

”Återupptaget bistånd via Unrwa riskerar att få motsatt effekt. Man tar på sig ett oerhört ansvar om man återupptar Gazabiståndet till Unrwa”

Johansson: ”Tagit för lång tid”

Morgan Johansson (S) menar att det är bra att regeringen har beslutat om att återuppta biståndet men att det har tagit för lång tid.

– Det är inte klokt att det ska behöva gå så långt innan svenska regeringen svänger i frågan, säger Morgan Johansson (S).

”Oproportionerligt”

Biståndet pausades i väntan på de två utredningar som görs för att säkerställa Unrwas opartiskhet efter anklagelserna. Något som Johansson (S) är kritisk mot.

– Man utreda de enskilda individerna men det är inget argument för att låta kanske tusentals människor svälta ihjäl. För det kulle bli konsekvensen om nödhjälpen inte når Gaza, säger Johansson (S).

Forssell: Skattepengar det handlar om

Biståndsminister Johan Forssell (M) tycker inte att det var fel beslut att pausa stödet. Han är nöjd med att Unrwa nu gett Sverige ”skriftliga försäkringar” om att bidraget inte kommer hamna i orätta händer.

– Det är svenska skattepengar det handlar om. De ska alltid gå till rätt saker. De ska aldrig komma i närheten av terrorism, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.