Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen inifrån Gaza stad. Foto: AFP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Blinkens uppmaning: "Acceptera Israels förslag"

USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att Hamas snarast bör acceptera det förslag på vapenvila som Israel lämnat i utbyte mot att Hamas släpper gisslan. Enligt Blinken är Israels förslag "ovanligt generöst".

Under måndagen anlände en delegation från Hamas till Kairo för samtal tillsammans med medlarländerna Egypten och Qatar. Än så länge är det dock tyst från förhandlingarna.

En representant för palestinska myndigheter säger till Reuters att "det ser bättre ut denna gång" men ville inte svara på om en uppgörelse var nära förestående eller inte.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är i Saudiarabien för samtal om konflikten mellan Israel och Hamas, samtidigt som företrädare för Hamas rest till Egypten för fortsatta samtal om vapenvila.

EU-topp: Flera EU-länder förväntas erkänna palestinsk stat

Ett flertal EU-länder förväntas erkänna en palestinsk stat i slutet av maj, det säger EU:s utrikeschef Josep Borell i ett uttalande vid World Economic Forum i Riyadh, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hamas säger sig ha attackerat israelisk postering

Hamas väpnade gren, Qassam brigaderna, säger sig ha beskjutit en israelisk militärposition från en position i södra Libanon.

Israel har under natten mot måndag genomfört attacker mot Rafah i södra Gaza där minst 22 personer dött, enligt sjukhusuppgifter och en reporter från nyhetsbyrån AP.

Israel uppger också att de under natten genomfört attacker mot terrorstämplade Hizbollah i södra Libanon.

Markerad händelse

Möjligt svar från Hamas idag om vapenvila

Hamas svar om en vapenvila i Gazakriget kan komma redan i dag när Hamas delegation anländer till Egyptens huvudstad Kairo.

- Atmosfären är positiv, om det inte kommer nya israeliska hinder, säger en Hamaskälla till nyhetsbyrån AFP.

Det som ligger på bordet just nu är ett israeliskt förslag om villkoren för att lägga ner vapnen och Hamas har, enligt källan till AFP, inga större invändningar mot innehållet i Israels förslag.

Samtidigt varnar Israel för att detta är "sista chansen" innan en stor offensiv inleds mot Rafah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Attackerad hjälporganisation återupptar hjälp

Efter en månads uppehåll - nu står hjälporganisationen World Central Kitchen redo att köra in med 276 lastbilar fyllda med mat i Gaza, gränsövergången i Rafah. Organisationen planerar även att skicka mat via Jordanien och sjövägen via hamnen Ashdod i Israel.

Sju personer dödades när World Central Kitchens hjälpkonvoj attackerades den 1 april. Israel bekräftade att man skjutit mot konvojen men menar att det handlade om ett misstag, en förklaring som inte har godtagits av organisationens grundare.

I videon ovan - så gick attacken mot hjälpkonvojen till

USA:s utrikesminister Antony Blinken landande i Saudiarabiens huvudstad Riyadh på måndagsmorgonen och välkomnas av hans saudiska motsvarighet, Mohammed Al-Ghamdi. Besöket är hans sjunde diplomatiska resa i mellanöstern sedan den 7 oktober. Foto: Evelyn Hockstein / AFP
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Biltur genom Gaza stad visar förödelsen

Efter över sex månader av krig mellan Israel och terrorstämplade Hamas har stora delar av Gazaremsan lagts i ruiner.

När kriget en dag tar slut börjar det omfattande röjningsarbetet.

- Baserat på den nuvarande mängden bråte pratar vi – om vi använder 100 lastbilar – om runt 14 års arbete för att få bort det, säger den svenska minröjningsexperten Pehr Lodhammar.

I kollapsade och skadade byggnader gömmer sig odetonerade bomber och andra vapen.

Generellt landar runt tio procent av avfyrade explosiva vapen utan att detonera, uppger Lodhammar, och måste därför hanteras av specialutbildade minröjare.

I en biltur genom staden syns förödelsen tydligt.

Markerad händelse

Hamas: Ska svara på Israels motbud på måndag

En högt uppsatt anonym representant för terrororganisationen Hamas uppger för nyhetsbyrån AFP att de ska svara på Israels senaste motbud om en vapenvila i Gaza.

Hamas ska skicka en delegation till Egypten under måndagen.

Medlarna i kriget mellan Israel och Hamas, bland andra Egypten, har utan framgång försökt få till ett nytt avtal sedan striderna pausades en vecka i november.

Då kunde 80 israeliska gisslan friges i utbyte mot 240 palestinska fångar som suttit i israeliska fängelser.

Markerad händelse

Källa: Netanyahu orolig över arresteringsorder

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska vara "ovanligt stressad" över en möjlig arresteringsorder från internationella brottmålsdomstolen (ICC). Det rapporterar israeliska och internationella medier, bland annat The Times of Israel.

ICC kan komma att utfärda en arresteringsorder mot Netanyahu och andra israeliska representanter redan inom några dagar, enligt nyhetssajten N12.

I ett inlägg på Telegram skriver Netanyahu att under hans ledarskap kommer "Israel aldrig acceptera några försök från ICC att underminera den grundläggande rätten att försvara sig".

En närbild på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister uppges vara "ovanligt stressad" över en möjlig arresteringsorder. Foto: Leo Correa/AP/TT.
Markerad händelse

Hamasdelegation till fredsförhandlingar i Kairo

Israel deltar inte i Världsekonomiskt forums (WEF) toppmöte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, rapporterar Reuters.

Enligt Børge Brende, ordförade för WEF, beror det på att man sitter i medlarsamtal med Qatar och Egypten angående situationen i Gaza, som hålls på annan ort.

Uppgifter till nyhetsbyrån gör gällande att en delegation från Hamas under måndagen väntas resa till Egyptens huvudstad Kairo för att fortsätta fredsförhandlingarna.