Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som visar Gaza före och efter 7 oktober. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Markerad händelse

IDF: Markoffensiven utökas till hela Gazaremsan

Israeliska militären (IDF) meddelar att markoffensiven ska utökas till "varje del" av Gazaremsan, rapporterar AP.

Tidigare har israeliska myndigheter uppmanat palestinska civilpersoner att fly till södra Gaza, men under helgen har IDF bland annat bombarderat staden Khan Yunis i södra Gaza.

En talesperson för IDF sade på söndagskvällen att marktrupper tränger in i södra Gazaremsan.

- Israels armé fortsätter att expandera markoffensiven mot Hamas till varje del av Gazaremsan, sade Daniel Hagari, talesperson för IDF.

Markerad händelse

Flyktinglägret Jabalia har bombats igen

Gazas största flyktingläger har återigen bombats av Israel under söndagen, rapporterar bland annat Al Jazeera.

Al Jazeeras reporter på plats vittnar om att ett kvarter med bostadshus har jämnats med marken. Flera personer har dött, och många är fast under raset, enligt Al Jazeeras rapport.

Israel har ännu inte kommenterar uppgifterna.

Enligt FN bor omkring 116 000 flyktingar i Jabalia. Det är ett tätbebyggt område med skolor och vårdcentraler.

Flyktinglägret har även varit mål för israeliska flygbombningar tidigare under kriget. Den 31 oktober dödades 50 personer i en attack. Dagen därpå bombades lägret igen, och ytterligare 80 personer dödades.

Markerad händelse

UD: Svenskar har fått lämna Gaza under helgen

Efter att ha varit stängd för utländska medborgare under vapenvilan öppnade gränsen vid Rafah igen på lördagen. Knappt 30 svenskar lämnade då Gaza för Egypten, uppger UD för TT.

Hittills har totalt cirka 450 svenskar passerat gränsövergången vid Rafah. UD hoppas att fler svenskar som har getts tillstånd kommer att kunna lämna Gaza under söndagen.

"Vi förväntar oss att fler svenskar kommer att ges möjlighet att lämna men UD har i nuläget inte fått besked om när det kan ske. Det har tidigare varit möjligt för en person som fått besked att den kan lämna vid ett visst datum att lämna vid ett senare datum", skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Sedan den 7 oktober har cirka 650 svenskar uttryckt intresse för att lämna Gaza. Beslut om vem som tillåts lämna och när det kan ske fattas av lokala myndigheter.

(TT)

Markerad händelse

Stefan Åsberg: Bara de anhöriga kan tvinga Israel tillbaka till förhandlingsbordet

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg om Benjamin Netanyahus senaste tal till nationen och hur anhöriga till de gisslantagna kan påverka landets väg framåt i kriget mot Hamas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Palestinska myndigheter: Nya konflikter med bosättare – palestinier ihjälskjuten

Palestinska myndigheter på Västbanken uppger att israeliska bosättare ska ha attackerat två palestinska byar på Västbanken och att en palestinsk man sköts ihjäl i samband med den ena av händelserna. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den palestinska ambulanstjänsten sköts en 38-årig man i bröstet och dog när invånarna konfronterade bosättarna och den israeliska militären som också anlänt till platsen.

Israels militär säger att man kom till platsen och skingrade upploppet mellan palestinierna och bosättarna. Enligt IDF ska palestinierna skjutit fyrverkerier mot dem som svar och att en israel och fyra palestinier skadades i konfrontationen. Det skriver Reuters.

Beskjutningen av Gaza har fortsatt under natten och morgonen.

I Rafah, gränsstaden mot Egypten, sörjer människorna på bilden sina släktingar som dödats av de israeliska bombningarna.

Öster om Rafah säger Hamas att sju människor dödats och flera skadats i en israelisk räd mot ett hus på söndagen.

IDF har inte kommenterat händelsen.

Kvinnor, män och en liten pojke står och sitter intill fem vita liksäckar.
Bild: Said Khatib/ AFP/ TT

IDF: Beskjuter Syrien efter raketuppskjutning riktad mot Israel

Den israeliska försvarsmakten skriver på Telegram att man tidigare under dagen identifierade raketuppskjutning från Syrien mot Israel. IDF ska då ha besvarat med att beskjuta platsen för uppskjutningen i Syrien.

Dessutom skriver man att man beskjutit flera platser i Libanon med artilleri.

Man tillägger att en raket slagit ned i Yiftah i norra Israel men inga skador har rapporterats. Man klargör inte vart beskjutningen kom ifrån mer än att det var från "terrorister".

USA: Skydda palestinier mer

Israel riskerar ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas om landet inte gör mer för att skydda civila palestinier, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin

- Om Israel inte gör allt vad man förmår för att skydda civila så kan det leda till att man driver dem i armarna på fienden, sade han på en konferens i USA enligt Politico.

En taktisk seger kan bli till ett strategiskt nederlag. Den hårda läxan har USA lärt i Irak och Afghanistan, enligt Austin.

(TT)

Storbritannien ska övervaka Israel och Gaza från ovan

Storbritannien meddelar att landets försvarsmakt kommer att flyga över östra delarna av Mellanöstern, inklusive i luftrum över Israel och Gaza, för att "stödja arbetet att rädda gisslan".

Enligt brittiska myndigheter kommer fordonet inte vara utrustat med vapen, och dess enda uppgift kommer vara att lokalisera gisslan.

Fem brittiska medborgare saknas men den brittiska regeringen har inte sagt hur många man tror hålls av Hamas.

Spaningsuppdraget kommer inkludera flygplan av modell Shadow R1, skriver BBC.

Amerikanska Pentagon bekräftade för en månad sedan att man flyger obemannade drönare över Gaza för att stötta försök att lokalisera gisslan.

Netanyahu: "Vi kommer att fortsätta kriget"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har under lördagskvällen hållit en presskonferens i Tel Aviv.

Under presskonferensen sade Netanyahu bland annat att markoffensiven i Gaza är och var nödvändig för att kriget ska ge resultat.

- Vi kommer att fortsätta kriget tills vi uppnår alla dess mål, och det är omöjligt att uppnå de målen utan markoperationen, sade Netanyahu under presskonferensen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas