Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktingläger eller lastbilsparkering? Se de senaste satellitbilderna från Egypten som visar nybyggda murar och förberedelser på det 16 kvadratkilometer stora området vid gränsen till Gaza. Foto: SVT/Maxar

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Markerad händelse

Dödstalet stiger efter attacken

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har dödsantalet stigit från 70 till 77 personer efter attacken mot personer som samlats för att vänta på nödhjälp.

Tjugo av de döda ska ha förts till Kamal Adwansjukhuset medan 57 personer förts till al-Shifasjukhuset.

Utrikesdepartementet tillhörande de palestinska områdena fördömer attacken och på X kallar den "en kallblodig massaker av civila".

Sjukhuspersonal: "Bara tre ambulanser som vi kan använda"

Fares Afana, som är chef för ambulanserna vid Kamal Adwansjukhuset, berättar för Al Jazeera att sjukhuset i Gaza city inte längre klarar av att hantera det stora antalet personer som kommer till sjukhuset.

"Vi har bara tre ambulanser som vi kan använda, eftersom vi har slut på bränsle. När vi åkte längs al-Rashidvägen hittade vi dussintals kroppar liggandes på vägen. I över fyra timmar har i transporterat offer till sjukhusen" säger han till kanalen.
Enligt al-Jazeeras reporter på plats används en lastbil som egentligen ska transportera mjölpåsar för att transportera skadade och döda.

Personer ska även ha lastats i privatpersoners bilar samt bärs för hand på olika former av vagnar och britsar för att kunna transporteras till sjukhus.

Markerad händelse

Stor attack i Gaza med många skadade

En grupp människor som stod och väntade på nödhjälp i Gaza ska ha attackerats av israeliska styrkor, skriver nyhetsbyrån AP och hänvisar till Al Jazeera.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza har 70 personer dött och 250 skadats i attacken.

Fares Afana, som är chef för ambulanserna vid Kamal Adwansjukhuset, säger att ambulanserna inte räcker till för att transportera alla skadade till sjukhus.

En talesperson för Israel säger till nyhetsbyrån Reuters att han "inte har någon kännedom om en israelisk attack där".

Markerad händelse

Hjälparbetare får inte visum i Gaza

Israel har slutat att utfärda visum till internationella hjälparbetare i Gaza vilket försvårar leveranser med nödhjälp in i Gaza, skriver The Guardian.

Flera biståndsorganisationer verksamma i Gaza varnar för att deras hjälparbetare står inför valet att antingen lämna området eller stanna trots att visumet gått ur och riskera att bli deporterad.

De som arbetar med akuta hjälpinsatser är särskilt drabbade, uppger Faris Arouri, som leder paraplyorganisationen AIDA som representerar organisationer verksamma i Gaza och på Västbanken.

Markerad händelse

Över 30 000 uppges dödade i Gaza

Över 30 000 människor har dödats i Gaza sedan Israel förklarade krig mot Hamas, uppger de Hamasstyrda hälsomyndigheterna.

Hjälporganisationer varnar även om en hotande svältkatastrof i de norra delarna av Gaza. Barn har dött på grund av undernäring, vätskebrist och en utbredd svält på sjukhuset al-Shifa i Gaza stad, enligt hälsomyndigheterna.

Talespersonen Ashraf al-Qudra ber nu om "omedelbara åtgärder" från internationella organisationer.

Enligt Samantha Power, chef för biståndsorganet Usaid, behöver Israel öppna fler gränsövergångar för att öka det humanitära biståndet.

- Det här är en fråga om liv och död, säger hon i en video som publicerats på X.

En död person inlindad i vitt lakan och sörjande runtomkring
Palestinier i Beit Lahia i norra Gaza sörjer en person som dött. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Kanada förbereder Gazahjälp från luften

Kanada arbetar för att kunna leverera nödhjälp till Gaza från luften så snart som möjligt, uppger landets biståndsminister Ahmed Hussen.

Diskussioner pågår om möjligheten att leverera hjälpen i samarbete med andra länder i regionen, till exempel Jordanien.

Även USA överväger möjligheten att förse Gaza med nödhjälp genom hjälpsändningar från luften, uppger två amerikanska tjänstemän för CNN.

Tidigare i veckan släppte Jordanien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Qatar och Frankrike ned nödhjälp längs Gazaremsan, samtidigt som hjälpsändningar landvägen stoppats eller kraftigt försenats till det krigsdrabbade området. (TT)

Källa: Tysk fregatt besköt amerikansk drönare

Ett tyskt stridsfartyg som deltar i EU:s insats i Röda havet sköt av misstag mot en drönare tillhörande USA, men missade, uppger en amerikansk försvarskälla till CNN.

Den tyska fregatten Hessen trodde att det rörde sig om en attack från Iranstödda Huthimilitanter, men i själva verket rörde det sig om en amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper, enligt källan.

I tisdags uppgav den tyska försvarsmakten att två drönare skjutits ned inom ramen för EU-insatsen som går under namnet "Aspides", vars syfte är att skydda den globala sjöfarten mot attacker. (TT)

Markerad händelse

Israel: Matstöd framme i norra Gaza

Stödkonvojer med med mat har nått norra Gaza i veckan, enligt Israel. Det är den första stora leveransen på över en månad till det hårt krigsdrabbade området.

En konvoj med 31 lastbilar med mat kom in i norra Gaza på onsdagen, enligt Cogat, en enhet inom det israeliska försvarsdepartementet som arbetar med civila frågor kopplade till Gazaremsan. Cogat uppger också att nära 20 andra lastbilar åkte in i måndag och tisdags. Nyhetsbyrån AP har bildmaterial som visar människor som bär mjölsäckar från distributionsplatsen.

Det oklart vem som har utfört leveranserna. FN var inte inblandat, enligt en talesperson. (TT)

Markerad händelse

Marsch genom Israel för att få gisslan fri

På onsdagen inleddes en fyra dagar lång marsch från södra Israel till Jerusalem där deltagarna kräver att de som hålls som gisslan av Hamas släpps fria. Flera av deltagarna är släktingar till dem som kidnappats.

Marschen inleddes samtidigt som det pågår samtal om vapenvila mellan Israel och Hamas. Egypten, Qatar och USA deltar i samtalen.

Ungefär 250 personer togs som gisslan av Hamas i samband med terrorgruppens attack mot Israel den 7 oktober i fjol. Flera av dem har mist livet. Runt 100 frigavs ungefär 50 dagar in i fångenskapen, enligt nyhetsbyrån AP.

Marsch för att få gisslan frisläppt.
Fyra dagar lång marsch genom Israel är inledd. Foto: AFP.

Sunak: Framsteg i samtalen om vapenvila

Det går framåt i samtalen om vapenvila i Gaza, enligt Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

- Det har gjorts framsteg, sa han i en frågestund det brittiska underhuset på onsdagen, enligt The Guardian.

Sunak sa även att Storbritannien oavbrutet har uppmanat till en omedelbar humanitär paus som skulle möjliggöra ett säkert frisläppande av dem som tagits som gisslan, varav vissa har brittisk nationalitet, och att mer nödhjälp skulle nå Gaza.

Enligt USA:s president Joe Biden kan en vapenvila bli verklighet från och med måndag. Efter Bidens uttalande har det hörts mindre optimistiska tongångar från både Israel och Hamas angående en vapenvila.

Rishi Sunak
Rishi Sunak på väg till det brittiska parlamentet i London. Foto: EPA.