Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biståndsminister Johan Forssell (M) om beslutet att pausa stödet till UNRWA. Foto: Cornelia Schauermann

Sida pausar stöd till Unrwa: ”Ska gå till seriösa aktörer”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska biståndsmyndigheten Sida pausar sina utbetalningar till FN-organet Unrwa. Det efter anklagelser om Hamas-kopplingar.

– Ett väldigt bra beslut, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Land efter land har strypt sitt stöd till den palestinska FN-organisationen UNRWA i veckan. På tisdagen kom beskedet att även Sveriges biståndsmyndighet Sida pausar sina utbetalningar.

– Vi avvaktar utredningen som pågår för att se vad den kommer fram till. Fram till att den är klar kommer vi inte att betala ut några pengar, säger Johan Tjerneng, pressekreterare på Sida, till SVT.

Det handlar om 31 miljoner kronor i bistånd som nu pausas.

Forssell: ”Väldigt bra beslut”

Stödet kommer i stället att gå till organisationer som World Food Programme och Röda Korset.

– Det är ett väldigt bra beslut mot bakgrund av den väldigt allvarliga information som framkommit de senaste dagarna. Svenskt bistånd ska gå till seriösa aktörer och aldrig komma i närheten av terrorism, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till SVT.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling säger till SVT Nyheter att han oroas över de humanitära konsekvenserna av beslutet.

– Jag tror det är väldigt viktigt att man inte straffar ett helt folk. Enskilda individer kan ha gjort fel, då är det viktigt att det granskas, inte att man straffar hela UNRWA som organisation, och inte hela det palestinska folket.

Regeringen har tidigare anslagit 400 miljoner kronor i stöd till Unrwa under 2024. Än har inga utbetalningar gjorts och enligt regeringen finns inga planerade utbetalningar.

Det finns inte heller några beslut om att stoppa stödet.

Inväntar utredning från Sida

Enligt Johan Forssell vill regeringen invänta de två utredningarna från FN och Sida innan man tar ett formellt beslut.

– Vi måste gå till botten med det här och säkerställa att de biståndsmedel som är avsedda för människor i Gaza går dit och inte till oseriösa aktörer eller till och med till aktörer som varit delaktiga i de fruktansvärda terrorattackerna den 7 oktober.

Regeringen har bett Sida att inkomma med en utredning om biståndet i Gaza den 15 februari. FN:s utredning av Unrwa:s kopplingar till Hamas pågår fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.