• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bushra Khalidi på Oxfam berätta om vad det indragna stödet innebär. Foto: -

Hjälporganisationer larmar efter indragna stöd till Unrwa: ”En enorm påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det larmats om akut hungersnöd och risk för svält i Gazaremsan.

Men efter att flera FN-arbetare utreds för kopplingar till Hamas har ett antal länder stoppat sitt stöd.

– Om det stoppas kommer nödhjälpen till Gaza nästan direkt att upphöra helt, säger Bushra Khalidi på Oxfam.

Efter att Israel släppt en rapport som påstås visa hur flera av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar Unrwa:s anställda stödjer Hamas och på olika sätt varit delaktiga i terrororganisationens attack mot Israel den 7 oktober har flera länder valt att dra in deras stöd till organisationer.

I ett gemensamt brev larmar nu om att över 20 hjälporganisationer att det indragna stödet hotar palestinska liv.

Krig mellan Israel och Hamas

”Kollektiv bestraffning”

Bushra Khalidi på Oxfam, en av de organisationer bakom brevet, beskriver deras verksamhet på Gazaremsan som helt beroende av Unrwa.

– Vi kommer se ett samhälle som kollapsar helt. Ingenting kommer att fungera, säger hon och fortsätter:

– Det här är en kollektiv bestraffning mot en hel befolkning. Det är extremt oroande eftersom Unrwa är den enda organisation som har tillräckligt med personal, strukturer och arrangemang som krävs för att ta hand om större leveranser.

Ingen annan aktör

Shaina Low på Norska flyktingkommitén (NRC) berättar att Unrwa delar ut runt 80 procent av all nödhjälp som kommer in i Gaza, inklusive NRC:s egna leveranser efter att de passerar gränskontrollen.

– Det finns verkligen ingen annan aktör som skulle kunna kliva in och fylla tomrummet om de försvinner. Vi kommer behöva pausa vår verksamhet.

Organisationerna anser att Unrwa redan har agerat och att dra in stödet är fel väg att gå.

– Så fort FN fick reda på det avskedades medarbetarna. Det ska såklart undersökas men att straffa en hel organisation för några individer verkar som en kollektiv bestraffning mot personer som redan har lidit i så många veckor.

Under tisdagen meddelade Sida att man har beslutat att inte genomföra några kommande utbetalningar till UNRWA. Det handlar om planerade utbetalningar på 31 miljoner kronor.

Pengarna kommer istället att omfördelas till andra humanitära organisationer, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet