Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till professorn: Vad händer med bygden när skolan läggs ner? Foto: Jenny Berggren/SVT

Professorn: ”Nej, landsbygden dör inte om skolan läggs ner – men det får konsekvenser”

Publicerad

Det får utan tvekan konsekvenser – men att bygden skulle dö ut om skolan läggs ner finns det inget som tyder på. Det säger Jan Amcoff, kulturgeografisk professor.

I Köping oroas boende i Himmeta av vad konsekvenserna blir om förskolan och skolan i bygden läggs ner. Och de är långt ifrån ensamma. På många håll i landet skapar förändring och nedläggning av landsbygdsskolor stort engagemang. Bygdebor går man ur huse, det samlas namn, skapas protestlistor och efterfrågas folkomröstningar.

Förståeligt, menar Jan Amcoff, professor vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala Universitet.

– Utan tvivel får det ju konsekvenser för de som drabbas, säger han.

Men att en bygd skulle dö ut för att skolan där läggs ner – finns det inget som tyder på, enligt Jan Amcoff. Han har studerat flyttströmmar till och från byar på landsbygden, både där skolor lagts ner och där de finns kvar.

Starta videon för att höra professorn svara på tre frågor om nedläggning av landsbygdsskolor.

Underbart blev kort – nu är skolan i Himmeta hotad igen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Himmeta efterfrågas en ”bygdekonsekvensanalys”: Vad innebär det för bygden om skolan försvinner? – ”Vi är rädda att det är ett ogenomtänkt misstag” Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.