Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett område vid Huskvarnaån är avspärrat efter ett granatfynd. Foto: SVT

Misstänkt granatfynd i vattnet i Huskvarna – bombskyddet ryckte ut

Uppdaterad
Publicerad

En person som magnetfiskade i Huskvarna fick upp ett föremål som liknande en granat. Nu har det nationella bombskyddet tagit med sig objektet för att spränga det på en säker plats.

– Ingen fara kvarstår på platsen, meddelar Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen.

Det var vid halv två-tiden som en magnetfiskande privatperson fick handgranaten på kroken och larmade polisen.

– Den som fiskade upp den här agerade på det sättet att vi önskar i största allmänhet. Hittar man något man inte förstår vad det är tillkallar man oss så har vi våra experter i bakgrunden, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen.

Avspärrningar hävda

Bilder på föremålet skickades till polisens nationella bombskydd som åkte till platsen och tog med sig det för att spränga det på en säker plats. Avspärrningarna hävdes runt halv sex-tiden på tisdagskvällen.

Polisen misstänker inget brott. Om föremålet var skarpt eller inte är oklart i nuläget.

– Jag skulle tro att man inte vet det med säkerhet innan vi har sprängt det och ser vad det blir för reaktion. Dessutom kan det teoretiskt vara ett skarpt föremål men att tidens tand desarmerat det. Det är lite svårt att säga just nu.

Andra fyndet på kort tid

Tidigare i april gjordes ett annat fynd av handgranater i Jönköping, i militärens gamla övningsområde mellan Ekhagen och Asecs.

Finns det anledning till oro efter de här fynden?

– Så vitt jag vet har det inte skett någon olycka i de här sammanhangen. Det är väl en indikation så god som någon, säger Johnny Gustavsson.

I klippet nedan hör du hur Jönköpings kommun vill säkra det gamla övningsområdet där de tidigare fynden gjordes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende på Ekhagen vill nu att Jönköpings kommun genomsöker området för att inte någon ska komma till skada. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.