Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studentproteströrelsens talespersoner om beslutet att stanna kvar i videon. Foto: SPENCER PLATT

Universitetsprotester i USA fortgår – studenter stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsprotesterna i USA mot Israel och kriget i Gaza fortsätter. Flera universitet har börjat stänga av studenter som vägrar lämna campus. Vid Columbia University i New York har demonstranter svarat med att barrikadera sig i en av byggnaderna på skolan.

Protesterna som går in på sin andra vecka har lett till hundratals gripanden runt om i landet. Sent på måndagen beslutade flera universitet att stänga av studenter som vägrat lämna sina tältläger – bland annat Columbia University i New York.

Under måndagsmorgonen gav universitetet ett ultimatum till demonstranterna att antingen frivilligt överge sitt läger innan klockan 14 lokal tid, eller bli avstängda. Studenterna röstade för att trotsa och stanna – något som följdes av ramsor, applåder och trummor från lägret med mer än 300 personer och 120 tält, rapporterar AP.

Krig mellan Israel och Hamas

På tisdagsmorgonen tog demonstranterna det ett steg längre och stormade byggnaden Hamilton Hall på campus. Ingångarna har barrikaderats, fönster har slagits ut och en palestinsk flagga har hängts ut.

Utanför Hamilton Hall, en av huvudbyggnaderna, har studenter även bildat en mänsklig kedja framför ingången.

Universitetet begränsar tillgången till campus

– Lägret har skapat en ovälkomnande miljö för många av våra judiska studenter och anställda och en bullrig distraktion som stör undervisningen, lärandet och förberedelserna inför slutproven, sa Columbias talesperson Ben Chang i ett uttalande på måndagskvällen, enligt Reuters.

Under tisdagseftermiddagen meddelade universitet att man begränsar möjligheten att befinna sig på campus för både studenter och personal.

Cornell University har följt i samma spår och stänger av flera elever efter att de vägrat flytta sina demonstrationsläger till andra platser. Det uppger lärosätets president Martha E. Pollack.

”Upp till deras ledning”

Vita Huset har avböjt att kommentera om president Joe Biden anser att demonstranterna bör möta disciplinära åtgärder.

– Det här är institutioner, några av dem är privata, några av dem är offentliga och det är upp till deras ledning att fatta det beslutet, sa Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre på måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ingriper mot demonstranter den 25 april. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet