Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad går man på när man sätter åldersgränser i Sverige? Och vad gäller när det kommer till sexscener? Hör Mediemyndighetens filmgranskare om det i klippet ovan. Foto: Linus Sandgren/Russell Carpenter/John M. Stephens

Åldersgränsen för filmer med sexscener och naket höjs i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

British Board of Film Classification (BBFC), som bestämmer åldersgränsen på filmer i landet, skärper riktlinjerna för vilka sex- och våldsscener som får visas i filmer med 12-årsgräns. Beslutet är baserat på en stor publikundersökning som anses spegla den allmänna opinionen.

12 000 britter deltog i undersökningen som ligger till grund för BBFC:s riktlinjer. Undersökningen genomförs var femte år och det senaste resultatet pekar på en attitydförändring gällande vad som anses passande för unga människor att se på film.

Skärpta regler för sexscener

Enligt undersökningen vill publiken se fler restriktioner vad gäller sexskildringar. Den största oron är skildringar av sexuellt våld. Därefter kommer självmord och självskadebeteende, vilket är en skillnad från 2019. Filmer med naket och sex som tidigare ansetts okej för 12-åringar kommer nu istället få en åldersgräns på 15 år.

BBFC kan också komma att införa striktare åldersgränser för filmer med våld i framtiden. Publiken var generellt nöjd med den nuvarande klassificeringen men uttryckte en oro över hur stötande och oroande vissa våldsscener kan vara.

Mer avslappnad syn på cannabis

Samtidigt uttrycker publiken en mer liberal syn på viss droganvändning på film – till exempel cannabis – så länge skildringarna inte är ”glamoriserande” eller återkommer för ofta.

BBFC har därmed beslutat att lätta på restriktionerna vad gäller sådant innehåll. Till exempel fick filmen om Bob Marley, ”One love”, en åldersgräns på 12 år istället för 15.

Riktlinjerna används också för att ompröva klassifikationen av äldre filmer. BBFC gav nyligen Mary Poppins från 1964 en högre åldersgräns från att ha varit barntillåten, på grund av filmens ”diskriminerande språkbruk”.

I Sverige är det Mediemyndigheten som sätter åldersgränser för film som ska visas offentligt. Hör vad som gäller i Sverige när det kommer till sexscener inom film i klippet ovan.

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten fastställer åldersgränser för film avsedd att visas för barn under 15 år enligt lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

I förordning (2010:1925) om åldersgränser för film som ska visas offentligt finns ytterligare föreskrifter som reglerar offentlig visning av film. Myndighetens beslut gäller endast vid allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.