Konstnären Anna Odell fick stor uppmärksamhet för sitt examensarbete på Konstfack i Stockholm, ”Okänd, kvinna 2009-349701”. Foto: Scanpix

Anna Odells film får kritikerpris i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella konstnärens filmdebut hyllas på flera håll på filmfestivalen i Venedig.

Konstnären Anna Odells debutfilm ”Återträffen” har belönats med det fina kritikerpriset Fipresci för bästa debutfilm på filmfestivalen i Venedig.

Fipresci-priset delas ut av en jury bestående av internationella kritiker och har som syfte att uppmärksamma unga filmskapare.

Venedigs filmfestival

Odells film får priset för ”sitt interlligenta och gripande sätt att sudda ut gränserna mellan fiktion och dokumentär, och att tala om marginalisering, mobbning och gruppdynamikens komplicerade natur”.

”Känner mig helt omtumlad”

”Återträffen” fick även ett hedersomnämnande av Feodora – en sammanslutning av europeiska filmkritker.

– Jag är så jätteglad! Jag känner mig helt omtumlad över att filmen är så omtyckt. Jag har inte riktigt kunnat ta det till mig än, men jag är väldigt glad, säger Anna Odell i ett uttalande.

Filmen handlar om en klassåterträff. Den går upp på svenska biografer först i november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Venedigs filmfestival

Mer i ämnet