Anna Odell på återträff. Foto: Triart

”Återträffen” premiärvisades i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen visades Anna Odells ”Återträffen” på filmfestivalen i Venedig.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin fanns på plats under visningen och rapporterar att filmen togs emot väl.

– ”Återträffen” visades i en fullsatt salong igår i Venedig. Ingen gick, vilket är upseendeväckande på en festival där många bara ser någon timme av en film, säger Gunnar Bolin till SR:s Kulturnytt.

Venedigs filmfestival

Sahlin glatt överraskad

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin såg filmen på Malmö filmdagar i augusti och blev glatt överraskad.

– Ändå hade jag ganska höga förväntingar. Återträffstemat är ju alltid spännande och Anna Odell har ju visat att hon vågar gå sin egen väg. Frågan var ju bara om hon kunde göra film också. Och det kunde hon – ja, hon och hennes team, ska man väl tillägga för att vara rättvis.

Egna trauman blir allmängiltiga

– Det här är en ohelig och smart sammansatt mix av dokumentär, metafilm och fiktion. Odell verkar vara en fena på att utnyttja sina egna trauman för att skapa allmängiltiga draman, oavsett om det är på Liljeholmsbron eller bioduken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Venedigs filmfestival

Mer i ämnet