Årets Allsångsartister presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Carola, Tomas Ledin och Lena Philipsson. Det är några av årets artister i Allsång på Skansen. Petra Marklund är tillbaka som programledare. Efter ett premiärår präglat av skriverier.

”Jag är en känslomänniska, men jag har lärt mig att jag fasen är ganska stark också”, säger hon.

Traditionsenligt presenterades årets uppställning för Allsång på Skansen på onsdagen. Carola, Måns Zelmerlöw, Lena Philipsson och Zara Larsson är några av de 49 namnen i fokus när ännu en säsong av SVT:s flaggskepp går av stapeln. Precis som förra årets är det Petra Marklund som kommer att programleda sommarsången.

– Jag bestämde mig redan efter åttonde programmet förra året att jag ville göra det här igen. Förra sommaren var den bästa någonsin, säger Marklund till Kulturnyheterna.

Allsång 2015

Överlevde kritikstormen

Mottagandet av sångerskans programlederi blev en blandning av sött och salt förra året: särskilt i början riktades hård kritik mot Marklund på kvällstidningarnas löpsedlar efter dalande publiksiffror. Ändå var det självklart att återvända.

–Jag har insett att jag är en väldig känslomänniska. Det är väl därför jag har hamnat i att göra musik. Men jag är fasen ganska stark också. När man tar ett sånt här jobb måste man räkna med att folk tycker, tänker och har åsikter. Det ska alla få ha, det är jag medveten om, och därför är jag så glad att jag har turnerat t i England. Där är det ännu mer så. Jag är luttrad, säger Petra Marklund.

Hon säger att hon överlag fått fin resposn från publiken, och är stolt över förra året.

Fick du någon löneförhöjning?

– Haha nej. Lönen var redan satt.

”Kan bara göra ett så bra program vi kan”

Per Rådelius är projektledare för Allsång på Skansen. Han säger att Petra Marklund fick förnyat förtroende som programledare ganska direkt.

– Vi var ganska överrens om det, säger han.

Förra året gjorde programmet stundtals historiska publiktapp. En halv miljon tittare försvann mellan premiäravsnittet och andra episoden av Allsången.

– Tänk om jag kunde påverka tittarsiffror. Det vore roligt, men det kan jag inte. Vi har bra artister i år och hoppas på bra väder. Det enda vi kan göra är att göra ett så bra program vi bara kan och hoppas att vi kan locka så många tittare som möjligt, säger Per Rådelius.

Alcazar i fokus

De senaste åren har en ny tradition flyttat in i programmet. I ”Allsången hyllar” får en särskild artist genomföra en solokonsert som säsongsavslutning. I år föll valet på discotrion Alcazar.

– Det ska bli så himla roligt, vi lovar att hela Skansen kommer att stå upp och dansa! Är det för mycket att lova? Vi lovar det i alla fall!, säger en sprudlande glad discotrio efter beskedet.

Hur ser ni på pr-värdet av en hel timmes konsert?

– Det är klart att det är jättebra. I Melodifestivalen får vi framföra en låt, här har vi en hel timme. I ett så brett program dessutom, säger Andreas Lundstedt.

Här är hela listan:

23 juni

Carola

Hasse Andersson

Panetoz

30 juni

Norlie & KKV

Måns Zelmerlöw

Sabina Ddumba

Tomas Ledin

7 juli

Bo Kaspers Orkester

Danny Saucedo

Isa

Jill Johnson & Doug Seegers

Magnus Carlsson

14 juli

Darin

Jakob Karlberg

Titti Sjöblom

Zara Larsson

Brolle & Nanne Grönvall

21 juli

Dinah Nah

Ida LaFontaine

Kjell Lönnå & Sundsvalls Kammarkör

Lasse Stefanz & Mikael Wiehe

Ulrik Munther

28 juli

Alcazar

Gunilla Backman

Jessica  Andersson & Charlotte Perrelli

Svante Thuresson & Pernilla Andersson

Viktor Olsson

4 augusti

CajsaStina Åkerström

Christina Nilsson

Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, David Lindgren, Robert Rydberg

Petter

Say Lou Lou

11 augusti

Sveriges Radios Symfoniorkester

Lena Philipsson

Tommy Körberg

Rigmor Gustafsson & Viktoria Tolstoy

Robert Noack & Maria Ylipää

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsång 2015

Mer i ämnet