Pet Shop Boys. Foto: Pressbild/Playground Music

”Att spela i Istanbul är att stötta folket”

Uppdaterad
Publicerad

Flera artister har valt att ställa in konserter i Istanbul, som en markering mot regimen. Pet Shop Boys däremot ville gärna spela – men avbokades.

Pet Shop Boys skulle ha spelat i Istanbul, Turkiet, i onsdags. Men konserten blev avbokad. Kulturnyheterna frågade sångaren Neil Tennant varför:

– På grund av den politiska situationen. Jag tror att fyra konserter i rad har avbokats nu. Det var promotorn i Istanbul som ställde in konserten, på grund av ett direktiv från regionens säkerhetschef.

”Vi älskar Istanbul”

Neil Tennant och Chris Lowe hade sett fram mycket emot konserten i Turkiet:

– Jag vet inte om folket där vill gå på konsert nu heller. Men det är synd, vi älskar Istanbul och ville verkligen spela där. Det skulle bli vår första riktiga, egna konsert där. Tidigare har vi bara spelat på festival där. Men förhoppningsvis åker vi tillbaka nästa år, säger Tennant.

Markering mot regimen

Den senaste tiden har ett flertal artister valt att ställa in sina inbokade konserter i Istanbul, som en markering mot hur regimen behandlar folket. Men någon sådan plan hade inte Pet Shop Boys:

– Att genomföra en spelning där skulle jag nog personligen se som ett sätt att stötta folket, säger Neil Tennant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.