Pet Shop Boys. Foto: SVT/Joakim Hallgrim Rückert

Pet Shop Boys längtar tillbaka till 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna mötte de levande poplegendarerna för att prata om kommande skivans dans-sound och hur popstjärnelivet är när man har hållit på i över 30 år.

Pet Shop Boys skulle ha spelat på nedlagda Peace & Love, men fick i stället ge en konsert på Cirkus i Stockholm. Där utlovades låtar från nya albumet ”Electric”, som genomsyras av dansgolvsvänlig disco, house och techno.

Neil Tenant och Chris Lowe skrev skivan som en slags reaktion på den förra, som handlade ganska mycket om döden. De längtar tillbaka till en svunnen tid på dansgolvet.

– Jag har gått på klubbar sen 1973, så jag har gjort mina år. Under det tidiga 80-talet var känslan av gemenskap en viktig del av upplevelsen. Man kunde nästan känna kärleken i luften. Nu handlar det mer om ett aggressivt festande, vilket är något annat, säger Neil Tenant till Kulturnyheterna.

Ostoppbar syntmaskin

Under sina drygt 30 år ihop har de gjort avstickare till både musikal- och balettscenen, och producerat låtar för artister som Madonna. Men som en ostoppbar syntmaskin kommer de alltid tillbaka till duon och gör en skiva till.

Finns det något som kan ta död på Pet Shop Boys?

– Det skulle vara alla de här PR-turnéerna, säger Chris Lowe.

– Ja, då kan man vara frestad att ge upp, fyller Neil Tenant i.

Pet Shop Boys om Eurovision och Springsteen – Missa inte webbexklusivt material till höger.

Reporter i inslaget: Rebecka Ljung

Foto/klippning: Joakim Hallgrim Rückert

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.