Foto: bbc.com

BBC-journalister går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Journalisterna kräver högre lön och kommer därför strejka under 12 timmar.

Det brittiska journalistförbundet NUJ anser att journalisternas löner inte ligger i nivå med prisutvecklingen de senaste fem åren och höll därför en strejk-omröstning bland sina medlemmar.

”Accepterar inte futtiga löneerbjudanden”

77 procent ska enligt BBC ha röstat för den strejk som är planerad att bryta ut den 23 juli. Det vill säga samma dag som det stora idrottsevenemanget ”Commonwealth Games” (Samväldesspelen) inleds.

Fackförbundets ordförande, Michelle Stainstreet, säger att omröstningen ”tydligt visar att journalister på BBC inte längre accepterar futtiga lönerbjudanden” och kritiserar att alltför mycket spenderas på löner och förmåner till chefer.

Skyhöga avgångsvederlag till sina chefer, och dessutom felaktiga utbetalningar, är något som BBC tidigare har kritiserats hårt för och som dessutom lett till rättslig prövning.

Gör allt för att det inte ska drabba tittarna

En talesperson för BBC säger att de kommer göra sitt bästa för att publiken ska få oavbruten bevakning av Samväldsspelen och att de under tiden kommer fortsätta diskussionen med facket för att komma fram till en lösning.

Strejken omfattar journalister, tekniker och redigerare.

Fakta

Det här är BBC:s löneförslag

Medarbetare som tjänar mindre än 50.000 pund får en lönehöjning med 650 pund om året (cirka 630 kr per månad) och de som tjänar över 50.000 pund en höjning med 500 pund om året (cirka 480 kronor i månaden).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.