Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera besökare oroas över att inte kunna gå på Taylor Swifts konserter trots köpt biljett. I videon ovan hör du swiftien Maria som är en av de drabbade. Foto: SVT/AP Photo/Ashley Landis

Biljettregler oroar besökare inför Taylor Swifts konserter

Uppdaterad
Publicerad

Trots köpt biljett kan det bli svårt att komma in på Taylor Swifts konserter i Stockholm. Biljetterna är nämligen personliga och det är osäkert om namnbyten är möjligt, skriver Svenska Dagbladet.

– Det känns väldigt omständligt, säger swiftien Maria Arab.

Inför världsstjärnans tre konserter väntas tusentals besökare till Friends arena i Stockholm. Men eftersom biljetterna är personliga, riskerar flera konsertbesökare att inte bli insläppta, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt biljettförsäljaren Ticketmaster regler måste biljettköparen nämligen närvara vid insläppet och namnbyten är i nuläget inte möjligt.

Sökt Ticketmaster flera gånger

En av dem som riskerar att få stanna hemma är Maria Arab, som fick två biljetter i present av sin man.

– Eftersom det är hans namn på biljetterna får jag inte gå utan honom och han kan inte. Det känns väldigt omständlig för det är nog många som fått dem i present, säger Maria Arab.

Sedan i julas har hon sökt Ticketmaster och fick tidigare svaret att vänta tills konserterna närmade sig. Men nu meddelar biljettförsäljaren att ett namnbyte inte är möjligt.

Trots det hoppas hon fortfarande på att reglerna ska ändras.

– Nu är konserten om tre veckor och det känns lite tajt, säger hon.

Personliga biljetter kritiserat

På senare år har andrahandsförsäljningen av konsertbiljetter blivit en infekterad fråga i konsertsverige, vilket lett till att arrangörer infört personliga biljetter.

Konsumentverket har i sin tur länge kritiserat personliga biljetter. Senast 2017 väckte de ett tillsynsärende mot konsertarrangören Luger som sålt personliga biljetter till Bon Ivers Sverigespelning.

Luger stämdes senare i Patent- och marknadsdomstolen. Enligt domen förbjöds Luger från att använda avtalsvillkoren: ”när biljetterna väl är köpta kan namnet inte ändras” med ett vite om 1 miljoner kronor.

Till Kulturnyheterna skriver Konsumentverket att inget tillsynsärende har öppnat mot arrangören bakom Taylor Swifts konserter, men att de står fast vid att avtalsvillkor om personliga biljetter oskäligt strider mot gällande rätt.

Kulturnyheterna har sökt biljettarrangören för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.