Laleh, Håkan Hellström och Adeles biljetter har sålts dyrt på andrahandsmarknaden. Foto: Henrik Montgomery, Adam Ihse, TT, Joel Ryan/Invision/AP

Kritiserad andrahandsmarknad fortsätter sälja biljetter

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det en handfull företag som jobbar med andrahandsförsäljning av konsert- och sportbiljetter. Några av dem omsätter tiotals miljoner kronor om året.

Det äldsta och mest kända andrahandsföretaget heter Biljett Nu. De gick nyligen i konkurs men domänen togs över och startade på nytt, denna gång med ny VD och under namnet Hasses evenemangsbiljetter. Både innan och efter konkursen har företaget kritiserats av Konsumentverket för att ha oskäliga villkor och vilseledande marknadsföring.

Kritiken bygger bland annat på anmälningar från konsumenter, som ofta handlar om att konsumenten varken förstått att de köpt i andra hand, eller att priset de betalade inte var originalpris på biljetten. Själva säger företaget att de att de erbjuder en service.

Andrahandsbiljetter

”Många väljer att inte köa”

– Det är många som väljer att inte köa av olika skäl, att de till exempel reser, jobbar eller inte tycker det är värt att köa och väljer att betala extra för det som kunden, fansen, uppfattar som mervärde, skriver vd Sajeel Iqbal i ett mejl till SVT.

Företaget säljer, precis som andra i samma bransch, även biljetter som ännu inte har släppts. Biljett24 har också funnits länge, och de menar precis som Biljett Nu, att de erbjuder en service, både för den som vill sälja vidare sin biljett och för den som vill köpa.

Alla håller dock inte med.

– Jag tycker det är rent ut sagt skit, säger Bibbi Brindsjö som är ett stort Håkan Hellström-fan.

 ”Fick tag på våra biljetter för 3.000”

Håkan Hellströms konserter säljer ofta slut fort i första ledet, och priserna på andrahandsmarknaden har ibland varit väldigt höga.

– Sist när vi inte fick tag på biljetter till Håkan Hellström och det hann gå en och en halv månad innan vi fick tag på biljetter, blev det nästan absurt. Visst att vi skulle göra nästan vad som helst för att få gå, men en ordinarie biljett kostar ungefär 600 kronor och jag tror vi ska vara tacksamma som ändå fick tag på våra biljetter för 3.000. Med tanke på vad allt annat låg på, säger Fanny Nilsson, som också är ett stort fan.

Nu har andrahandsföretagen fått sällskap på marknaden, av Ticketmasters egna andrahandsbolag Seatwave.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet