Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan första året Daniel Adams-Ray gjorde musik kunde ha blivit det sista. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT/Lydia Farran-Lee

Daniel Adams-Ray firar 20 år i musiken: ”En stormig kärleksrelation”

Publicerad

För 20 år sedan fick Daniel Adams-Ray sitt genombrott som ena halvan av SNOOK. I veckan firade han jubileet med tre spelningar på Konserthuset i Stockholm – och blickar tillbaka på karriären.

Det var 2004 som SNOOK, bestående av Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros, släppte superhiten ”Mister cool”. Låten kom sedan att bli en svensk hiphop-klassiker.

– Det var lite som en virvelvind. Det fanns liksom inget riktigt skivkontrakt, ingen riktig musikstudio. Vi hade noll erfarenhet och ingen infrastruktur bakom oss, säger Daniel Adams-Ray.

– Det hade inte funnits någon bättre plantskola för mig att få göra det jag gör idag.

Experimenterat med musiken

Efter den stora debuten har Daniel Adams-Ray blivit med tre soloalbum, släppt låtar på engelska under artistnamnet ”Human” och ständigt experimenterat musikaliskt inom bland annat pop och hiphop.

På söndagen, måndagen och tisdagen höll han jubileumskonserter på Konserthuset i Stockholm tillägnade sina fans.

– Det här är ett nytt format för mig, med en sittande publik. På en sådan spelning känns det som att både topparna och dalarna blir starkare. Det var det roligaste jag gjort på en scen någonsin, säger han.

Hör Daniel Adams-Ray om tiden han slog igenom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.