Foto: TT

Norge ändrade lagen: Kriminellt att sälja vidare biljetter dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Andrahandshandel med biljetter har diskuterats mycket genom åren, och i olika länder har man valt olika lösningar. I Norge ändrade man lagen och gjorde det olagligt att sälja vidare konsert- eller sportbiljetter till ett högre pris är originalpris.

– Vi och de flesta andra arrangörer tyckte ju att arrangören själv skulle få bestämma vad värdet på arrangemanget är. Och tycker det är tråkigt att någon lägger beslag på biljetter för att sälja tillbaka dem till den intresserade publiken till ett så pass högt pris, säger Jonas Prangerød, som jobbar med en av Norges största festivaler, Øyafestivalen.

Lagen ändrades 2007 i Norge och har förändrat den norska marknaden, så till vida att andrahandsföretagen som tidigare fanns på marknaden har försvunnit. Handeln fortsätter dock på andra sätt.

Andrahandsbiljetter

– Det är ju en del privatpersoner, eller i varje fall folk som framstår som om de är privatpersoner, som annonserar på Finn (norska motsvarigheten till Blocket, reds anm.) och Facebook och så vidare. Det är väldigt resurskrävande för oss och väldigt svårt att ha överblick över hur mycket det rör sig om, säger Frode Elton Haug, chefsjurist på Forbrukerombudet, den norska Konsumentombudsmannen:

– Det är svårt att veta om det faktiskt är privatpersoner eller om det är någon som driver försäljning på hög nivå och det egentligen är näringsdrivande,

Handeln har flyttat utomlands

Liknande lagar finns i Danmark och Belgien, men i många länder är den här handeln tillåten. Så den norska marknaden har också flyttat utomlands.

Den stora Schweiz-baserade sajten Viagogo marknadsför sig på norska och säljer biljetter till norska evenemang, men även svenska företag riktar sig mot den norska marknaden.

– Vi har haft ärenden där vi skrivit till svenska företag, och informerat om att de bryter mot den norska lagen och bett dem sluta med det, men det är svårt för oss att få igenom det i praktiken, säger Frode Elton Haug.

För Øyafestivalen har lagändringen betytt att möjligheten att anmäla finns, även om handeln med deras biljetter fortsätter.

– Vi stöttade intentionerna i lagen när den kom och det gör vi fortfarande. Att någon annan skor sig på vara arrangemang utan att bidra till det tycker vi är fel. Nu har man i varje fall en möjlighet att anmäla, så i den grad någon blir utsatt för något olagligt så är det möjligt att anmäla vid insläpp till vår festival, säger Jonas Prangerød. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet